Správy

Do Baníckeho múzea v Rožňave pribudnú nové zbierkové predmety

Do galérií a múzeí v Košickom kraji pribudnú nové zbierkové predmety v celkovej sume 12 870 eur.

Ilustračný obrázok k článku Do Baníckeho múzea v Rožňave pribudnú nové zbierkové predmety
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Rozhodla o tom akvizičná komisia zložená zo zástupcov týchto inštitúcií. Finančné prostriedky na tento účel schválili v rozpočte regionálnej samosprávy prvýkrát.

„Odbor kultúry a cestovného ruchu bude navrhovať vyčlenenie konkrétnej čiastky na akvizičnú činnosť aj v budúcoročnom rozpočte,“ informovala hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobriková.

Východoslovenské múzeum Košice dostane napr. financie na nákup výstroje, výzbroje a súčastí uniforiem Červenej armády. „Doplnia fond militárií o predmety z exponovaného a vystavovateľsky príťažlivého obdobia rokov 1939 až 1945,“ priblížila hovorkyňa.

Plánovaný je tiež nákup truhlice z druhej polovice 18. storočia a nerastov do fondu mineralógie. Východoslovenská galéria Košice získa 2500 eur na nákup keramickej inštalácie z pálenej šamotovej hliny s akrylovou polychrómiou. „Má názov Kremačný obrad a jej autormi sú Jarmila Mitríková a Dávid Demjanovič,“ spomenula.

Pre Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove boli vyčlenené finančné prostriedky na nákup sedacej garnitúry z prvej polovice 19. storočia. Súprava bude inštalovaná v dobovo zariadených interiéroch kaštieľa, ktoré reprezentujú vyššiu spoločenskú vrstvu.

„Baníckemu múzeu v Rožňave pribudne do zbierkového fondu viac ako 200 historických pohľadníc mesta Rožňava a blízkeho okolia,“ uviedla Bobriková s tým, že ide o pohľadnice vydávané do roku 1906, z obdobia prvej Československej republiky a tzv. fotopohľadnice. „Je medzi nimi aj pohľadnica s rožňavskou synagógou, ktorá dokumentuje existenciu židovskej modlitebne v meste a je vzácnou pamiatkou na dnes už neexistujúcu stavbu,“ doplnila.

Galéria umelcov Spiša získa financie na nákup diel regionálnych autorov Viktora Olgyaiho, Eugena Szepesiho a Zdeňka Jeřábka. „Pre Múzeum Spiša je určených 1 100 eur na nákup minerálov a skamenelín pre novú expozíciu Príroda Spiša. Ide o novoobjavené minerály zo slovenských lokalít,“ ozrejmila hovorkyňa. Zemplínske múzeum v Michalovciach získalo podľa jej ďalších slov požadované finančné prostriedky na nákup koncertného krídla z 19. storočia a drevenej lavice z prelomu 18. a 19. storočia z Fondu na podporu umenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM