Peter Simon Správy

Dni otvorených dverí v Slovenskom krase: Zúčastnili sa ho stovky ľudí

Záujemcovia v zaujímavom programe okrem iného spoznávali vtáčie hniezda, rôzne vtáčie pierka a skúmali hmyz pod mikroskopom.

Ilustračný obrázok k článku Dni otvorených dverí v Slovenskom krase: Zúčastnili sa ho stovky ľudí
Zdroj: NP Slovenský kras

Do Národného parku a Biosférickej rezervácie Slovenský kras, do malebnej obce Silická Jablonica zavítalo na 43. ročník Východoslovenského tábora ochrancov prírody a zároveň Dni otvorených dverí NP a BR Slovenský kras 337 nadšencov pre ochranu prírody.

„Nesmierne nás teší, že z tohto počtu bolo 67 detí do veku 12 rokov. Deti, ktorých poznávanie prírody baví, ktoré majú záujem chrániť prírodu, ktoré dôslednou separáciou odpadu zahanbia nejedného dospelého a všetky nové poznatky nasávajú ako špongia. Pracovať s nimi v detskej sekcii bola radosť,“ informujú ochrancovia prírody.

V programe objavovali okolie obce, sledovali a skúmali rastliny a živočíchy v rámci rôznych biotopov. Následne svoje objavy mali možnosť pozorovať pod lupou a mikroskopom. Nechýbali rôzne hry, omaľovánky, práca s pracovným zošitom Vtáčí raj, vyrábali knižku stôp aj netopierie girlandy.

„Zachraňovali sme motýľa z pavúčej siete a vyrobili si bocianie zobáčiky pre hru na kŕmenie bocianích mláďat. V mobilnej enviroučebni sme spoznávali vtáčie hniezda, rôzne vtáčie pierka a skúmali hmyz pod mikroskopom. Jeden deň sme navštívili Hrhovské rybníky a z pozorovacej veže sme ďalekohľadom sledovali vodné vtáctvo. Pracovalo sa aj v ďalších 17 -tich odborných sekciách,“ spresnili v správe ochrancovia prírody.

Ako doplnili, veľký záujem bol o krajinársku sekciu, kde sa pod odborným vedením spoznávalo územie Slovenského krasu. Účastníci sa mali možnosť zapojiť aj do terénneho výskumu a spoznávať kobylky, koníky, vážky, bzdochy, motýle, chrobáky, rastliny, plazy, netopiere a ostatné cicavce. "K významným výsledkom patrí objav novej jaskyne v území, cenné poznatky o lokalitách so starými aj odumretými stromami v katastri obce, potvrdenie výskytu vzácnych živočíšnych a rastlinných druhov na území, píše sa v správe.

Okrem iného sa predstavil Národný park a Biosférická rezervácia Slovenský kras formou prezentácie a filmu. Venovalo sa aj praktickej pomoci prírode. O kosenie, hrabanie, úpravu a značenie územia sa postarali prevažne mladí účastníci. Poobedia sa niesli v duchu zachovania tradícií a starých remesiel.

„Pod vedením remeselníkov zo Združenia Gemerských Remeselníkov z Krásnohorskej Dlhej Lúky si záujemcovia mohli vyskúšať tkanie, drôtovanie a pletenie košíkov. Nechýbal ani zaujímavý kultúrny program o ktorý sa postarali členky Citarového súboru z Buzice a Folklórny súbor Haviarik a Dubina. Úzka spolupráca samosprávy, miestneho obyvateľstva a rôznych mimovládnych organizácií so štátnou správou priniesla úspechy a účastníci aj organizátori odchádzali z podujatia veľmi spokojní,“ doplnili na záver ochranári z NP a BR Slovenský kras.

Foto: ilustračné

Zdroj: npslovenskykras­.sopsr.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM