Správy

Desivý pohľad: Dolámané stromy betliarskom parku, pozrite tú škodu! FOTO

Vyčínanie víchrice Petra dalo zabrať aj historickému parku v Betliari. Niekoľko stromov to nevydržalo...

Ilustračný obrázok k článku Desivý pohľad: Dolámané stromy betliarskom parku, pozrite tú škodu! FOTO
9
Galéria

Vietor, ktorý v uplynulých dňoch fúkal na území Slovenska, bol nebezpečný nielen pre svoju silu, ale aj preto, že bol veľmi vytrvalý.

Silný vietor, dažde, sneženie, povodne a do toho tisíce domácností bez elektriny na západnom a strednom Slovensku. Aj to je bilancia po orkáne Petra, ktorá udrela na naše územie v utorok, no Rožňavčania to pocítili najmä v stredu (5. februára 2020).

Na cestách v okrese počas noci zasahovali cestári aj hasiči. Odstraňovali popadané stromy. Situácia bola najkomplikovanejšia v okresoch Spišská Nová Ves a Rožňava, kde z vozoviek odstránili približne 50 stromov, informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Vietor si žiaľ zobral na paškál aj historický park v Betliari. Fotky zo spúšte nájdete v našej galérii.

Ako uviedla pre Dnes24.sk Judita Krajčiová z betliarskeho múzea, našťastie sa nejedná o vzácne dreviny, ktoré podľahli náporu vetra. „V parku a okolí kaštieľa evidujeme asi 13 vyvalených stromov. Jeden z nich padol na múr, ktorý značne poškodil. Park uzavretý nie je a škody spôsobené vetrom sa už postupne odstraňujú,“ spresnila Krajčiová.

Betliarsky park, ktorý je súčasťou kaštieľa, je výnimočný tým, že bol budovaný ako anglický park.

Vytvorili ho významní architekti a krajinári, ktorí vedeli využiť danosti v území, ako napríklad vodné toky nad obcou. Vybudovali tam jedinečný vodný systém, ktorý zahŕňa viacero jazierok, kaskád, potôčikov a vodopádov, ktoré elegantným spôsobom dotvárajú územie parku.

Je naozaj skvostom, kde nemožno prehliadnuť vzácne dreviny a objekty i vzácne stromy. Park prechádzal mnohými rekonštrukciami až do podoby, ktorú môžeme vidieť dnes.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM