Peter Simon Správy

Desiatky dobrovoľných hasičov v okolí Silice: Čo sa dialo pri známom jazere? FOTO!

Hasičská technika smerovala k známemu jazeru pri Silici. Veliteľom zásahu bol Peter Máté z DHZ Rožňava.

Ilustračný obrázok k článku Desiatky dobrovoľných hasičov v okolí Silice: Čo sa dialo pri známom jazere? FOTO!
32
Galéria
Foto: Janka Ferenčíková / Zdroj: Dnes24.sk

Dobrovoľní hasiči okresu Rožňava sa nestretávajú iba na súťažných akciách, previerkach pripravenosti, ale aj na súčinnostných taktických cvičeniach (TC). Jedno také TC bolo naplánované na 7. júla 2018 v Silici, kde sa zhromaždil všetky povolané DHZo okresu Rožňava, zaradené v kategorizácii celoplošného rozmiestnenia síl a prostriedkov, a ktoré dostali aj hasičskú techniku.

Ako informoval náš web tajomník ÚzO DPO SR Rožňava Michal Terrai, plán a projekt TC pripravil pán Filip Revúcky (predseda Preventívno-výchovnej komisie pri Územnej organizácii Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR v Rožňave, a zároveň veliteľ DHZ Slavošovce), ktorý si dal na tom záležať, aby všetko bolo správne vypočítané a naplánované. Ostatné potrebné k akcii dohodli a zabezpečili prostredníctvom ochotného pána starostu, zároveň člena DPO SR a predsedu DHZ Silica, Tomáša Varádyho, tiež s ochotnými členmi DHZ Silica a poslancami obecného zastupiteľstva.

Pozrite si desiatky fotiek v našej galérii

„Ráno 7. júla 2018 všetky DHZo prichádzali po nahlásení sa na operačné stredisko HaZZ v Košiciach, do sústredeného miesta v Silici, odkiaľ pokračovali na miesto zásahu po povolaní veliteľom zásahu, Petrom Mátém (územný veliteľ ÚzO DPO SR Rožňava a veliteľ DHZ Rožňava). Všetky povolané DHZO boli v čas na správnom mieste. Všetci sa ihneď ujali svojej práce na pridelenom stanovišti a vedeli čo sa od nich požaduje, po dohovore cez spojovaciu techniku – vysielačky s veliteľom zásahu,“ spresnil pre Rožňavu 24 Terrai.

Ako informovali dobrovoľní hasiči, rozhodilo sa B-ečkové hadicové vedenie, ktorým sa prívod vody začal z vodného zdroja – Farárovej jamy. Na prvom úseku, teda pri čerpaní z vodného zdroja sa DHZ Rožňava a DHZ Lúčka rozhodli použiť plávajúce koše, ktoré im boli veľmi nápomocné. Voda pokračovala vedením hadicami, cez čerpadlá, ktoré DHZ Gemerská Poloma, DHZ Čierna Lehota, ďalej DHZ Ochtiná a DHZ Betliar svojimi útočnými vedeniami tlačili ďalej a do útoku.

„DHZ Hrhov a na druhov útočnom vedení pokračovalo DHZ Jablonov nad Turňou, spolu s DHZ Rejdová a DHZ Slavošovce tlačili vodu cez vedenia do ďalších útočných vedení a CAS, ktoré už na požiarovisku hasili pomyslený oheň v poli. Hasiace práce realizovali svojimi CAS DHZ Plešivec, DHZ Silica, ktoré vlastne spozorovali oheň a ako prví boli na požiarovisku, ďalej hasenie vykonávali CASkami Tatrami 148 a 815 DHZ Vyšná Slaná a DHZ Vlachovo. Až do ukončenia potrebných prác pre uhasenie horiaceho poľa, všetko bolo pozorované VZ, ktorý cez vysielačky všetko koordinoval,“ doplnil Michal Terrai.

Podľa jeho slov,všetci zvládli svoju prácu bravúrne, a svoju pripravenosť pre takúto potrebnú prácu v prípade reálneho zásahu dokázali, že zvládnu, a súčinnosť DHZO môžeme povedať, je na výbornej úrovni.

„Na zhodnotení útokov a hasebných prác sa podieľali určení rozhodcovia SR – Štefan Máte, Mgr. Štefan Hronec, Ing. Slavomír Labuzík, Ladislav Janošdeák a odborným okom riaditeľ OR HaZZ Rožňava pplk. Ing. Martin Kaprál a mjr. Ing. Radovan Ružik. Po vyslovených postrehoch a pripomienkach, ktoré si rozhodcovia na svojich úsekoch všimli, predseda ÚzO DPO SR Rožňava pán Marián Kapusta poďakoval a odovzdal Ďakovný list starostovi obce Silica Ing. Tomášovi Varádymu, PhD., tiež za organizáciu DHZ Silica, a za prípravu a spracovanie námetu pánovi Filipovi Revúckemu,“ hovorí Terrai a dopĺňa, že takéto cvičenie sa uskutoční aj budúci rok.

Obrazom: Desiatky dobrovoľných hasičov v okolí Silice
32
Galéria
Foto: Michal Terrai
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM