Peter Simon Správy

Denný tábor v Baníckom múzeu v Rožňave: Prvý ročník na FOTKÁCH

Banícke múzeum v Rožňave, zariadenie Košického samosprávneho kraja, v tomto roku po prvýkrát zorganizovalo v rámci jedného týždňa denný tábor pre deti pod názvom Prázdninoví bádatelia.

Ilustračný obrázok k článku Denný tábor v Baníckom múzeu v Rožňave: Prvý ročník na FOTKÁCH
13
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Múzejníci sa snažili ukázať, že múzeum je miestom, kde deti môžu leto stráviť aktívne, kde sa môžu niečo nové naučiť, ale zároveň si aj nájsť nových kamarátov a priniesť si odtiaľ množstvo zážitkov.

Ako informovala manažérka kultúry z Baníckeho múzea v Rožňave, Erika Hermélyi Gecelovská, deti od 30. júla do 3. augusta toho stihli neúrekom. Boli sa pozrieť na slávnu Meterciu v Katedrále Nanebovstúpenie panny Márie a neobišli ani miesto v Čučme, ktoré zobrazuje. Pán starosta im trpezlivo objasnil banské tradície, ukázal im banský gápel i kresanicu, aby sa z nich aspoň na chvíľu mohli stať baníci. Deti sa vybrali aj do Krásnohorskej Dlhej Lúky, kde na nich už čakali ochranárky z NP Slovenský Kras. Prichystali a starostlivo ukryli pre nich poklad, ale pripravili aj množstvo úloh, ktoré deti museli splniť, aby sa vôbec k pokladu dostali.

„Pri ich plnení sa naučili veľa nového o živočíchoch a rastlinách Slovenského Krasu a vôbec ako by sa v prírode mali správať. Múzejníci nezabudli deťom ukázať ani vznešenú Andrássyho obrazáreň v Krásnohorskom Podhradí a zobrali deti aj do ostatných expozícií Baníckeho múzea v Rožňave, kde si vypočuli prednášku o cechoch a kameninovej výrobe. Deti sa však zúčastnili aj na množstve tvorivých aktivít. Vyrobili si vitrážové okná, rámček na fotografie, či papierové zvieratká. Vyzdobili si bavlnené šnúrkové vaky a namaľovali tradičné taniere. Navštívili aj viacero detských ihrísk, zahrali sa na remeselníkov a vyryžovali si zlato. Samozrejme neobišli ani banský vláčik,“ povedala Erika Hermélyi Gecelovská.

Následne doplnila, že denného múzejného tábora sa zúčastnilo 15 detí a múzejníci dúfajú, že ich spokojnosť privedie deti do tábora aj o rok a priláka do múzea aj ďalších prázdninových bádateľov.

Obrazom: Denný múzejný tábor v Baníckom múzeu v Rožňave
13
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM