Peter Simon Správy

Dedinka pri Rožňave v obklopení kopcov: Krásne výhľady na FOTKÁCH

Známa starobylá stavba v srdci obce ponúka množstvo poznatkov a po zdolaní desiatok schodov aj krásny pohľad na šíre okolie. Pozrite si fotky.

Ilustračný obrázok k článku Dedinka pri Rožňave v obklopení kopcov: Krásne výhľady na FOTKÁCH
12
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V romantickej časti horného Gemera, v jednom z malebne krásnych údolí Rožňavského okresu, odkiaľ sú v priaznivom počasí dobre viditeľné už aj vrcholce mohutných Karpát a Tatier, leží skromná, no významná obec Štítnik.

Okrem prírody tu nájdeme aj množstvo historických pamiatok a zaujímavostí. Rovinným až vrchovinným povrchom chotára preteká Štítnický potok, do ktorého ústia potoky z troch okolitých dolín. V minulosti sa tu nachádzala aj papiereň. V časoch dávnych vznikla aj železiarenská spoločnosť Štítnická Concordia, ktorá postavila dve vysoké pece v Štítniku a jednu v Kunovej Teplici.

Okrem gotického evanjelického kostola, ktorý sa stal dominantou tejto malebnej obce, sa bádatelia histórie v Štítniku určite nebudú nudiť. Nachádza sa tu aj pomník Obetiam SNP, kúria, vodný hrad, či Kostol sv. Júdu Tadea a iné.

Z kostola je krásny výhľad

Mohutná gotická stavba kostola s vysokou vežou dominuje nad obcou a je charakteristickým prvkom siluety mestečka i celého okolia. Patrí medzi tých niekoľko stredovekých chrámov, ktoré zostali nepoškodené aj po vojnových udalostiach neskorších čias a ktoré nezasiahla ani baroková prestavba v 18. storočí.

Pozrite si na fotkách v našej galérii zábery, ktoré sa vám určite budú páčiť.

Vodný hrad

Ako informuje oficiálna stránka obce, Vodný hrad sa nachádza priamo v obci. Vystavali ho okolo roku 1432 Bubekovci (Bebekovci) na močarisku. Plnil funkciu zemepánskeho sídla aj ochranno-vojenskú. Bubekovci obývali hrad do roku 1594, do svojho vymretia. Po nich hrad obývali Bakošovci do roku 1666, kedy tu umrel potomok Gabriel Bakoš, stúpenec Juraja I. Rákociho. Po jeho smrti zostala na mieste kedysi mocnej pevnosti iba zrúcanina. V 19. storočí bolo však jedno jej krídlo zrekonštruované a prebudované na kaštieľ. V blízkosti tohto kaštieľa sa zachovali i niektoré pevnostné prvky pôvodného hradu.

Obrazom: Dedinka z Gemera v obklopení kopcov
12
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM