Peter Simon Správy

Ďalší rekord v našom okrese: V Betliari sa nachádza najstaršie občianske združenie na Slovensku, FOTO

Zakladajúca schôdza Podporného pohrebného združenia na Slovensku - ústredie Betliar sa uskutočnila dňa 11.marca 1928. Od tejto doby ubehlo už viac ako 90 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší rekord v našom okrese: V Betliari sa nachádza najstaršie občianske združenie na Slovensku, FOTO
9
Galéria
Foto: Ladislav Hlavács

V našom okrese sa nachádza najstaršie občianske združenie na Slovensku. Jedná sa o Podporné pohrebné združenie na Slovensku, ktoré funguje už viac ako 90 rokov. Pri tejto príležitosti sa konala milá udalosť, a to zápis do Knihy slovenských rekordov.

18 rekord pre náš okres

Zápis do Knihy slovenských rekordov sa konal v nedeľu, 10. júna 2018 v budove ústredia združenia v Betliari. Predsedovi združenia, Viliamovi Griegerovi ho odovzdal komisár Knihy slovenských rekordov, Ladislav Hlavács. „Jednalo sa o 16 ustanovujúci rekord v okrese Rožňava a 18 rekord celkovo pre okres,“ doplnil Hlavács.

Niečo z histórie

Ako informoval predseda združenia Viliam Grieger vo svojom príhovore, zakladajúca schôdza združenia sa uskutočnila 11.marca 1928. Zišlo sa na nej 60 občanov obce Betliar, ktorí sa rozhodli si založiť bez rozdielu vierovyznania a národnosti Pohrebné podporné združenie na Slovensku. „Cieľom a programom združenia bolo a je vzájomné podporovanie sa členov v prípade úmrtia a postaranie sa o slušný pohreb zosnulého. Zakladajúcimi členmi boli naši rodáci Július Koššuth, Ján Macko, Juraj Ďurman, Karol Kanaba, Pavel Gampe a Mária Miklóšiková,“ povedal Grieger.

Ako doplnil, financie získavali vyberaním členských príspevkov, organizovaním divadelných predstavení a z rôznych darov. „Tieto finančné prostriedky využili na rozšírenie členskej základne a zakladali nové odbočky. Posmrtná podpora pri založení bola stanovená na 500 korún, v apríli 1928 sa zvýšila na 1000 korún a v roku 1929 sa vyplácalo už 1500 korún,“ spresnil predseda združenia.

Združenie prežilo aj 2. sv. vojnu

V roku 1930 malo združenie už sedem odbočiek, ktorých prácu a činnosť bolo nutné koordinovať a z tohto dôvodu vzniklo ústredie PPZ. „Naše združenie čelilo ťažkým skúškam, ako napríklad 2. svetová vojna, v päťdesiatich rokoch masívna likvidácia združení a spolkov a v šesťdesiatych rokoch boli štátnomocenské snahy o zlikvidovanie štátnou poisťovňou, ktorým združenie konkurovalo. Združenie tieto nástrahy prežilo a dnes môžeme urobiť zápis do Knihy Slovenských rekordov ako najstaršie existujúce združenie na Slovensku,“ uviedol v prejave predseda združenia, Viliam Grieger.

Obrazom: Ďalší rekord v našom okrese
9
Galéria
Foto: Ladislav Hlavács
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM