Správy

Ďalší dôkaz o výnimočnosti nášho kraja: Slovenský kras očaril aj veľvyslankyňu USA

Americká veľvyslankyňa USA Bridget Brink počas svojej dvojdňovej návštevy Rožňavy a jej blízkeho okolia navštívila aj Národný park Slovenský kras.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší dôkaz o výnimočnosti nášho kraja: Slovenský kras očaril aj veľvyslankyňu USA
Zdroj: NP Slovenský kras

Ako informuje v správe NP Slovenský kras, za doprovodu riaditeľa správy NP Jána Kilíka a zástupcu riaditeľstva ŠOP SR I. Koubeka sa veľvyslankyňa USA v sobotu,11. júla 2020 vybrala na Silickú planinu.

„Prvou zastávkou bola priepasť Babská diera, jedno z kultových miest v Slovenskom krase. Pokračovali sme ku Silickej ľadnici, kde pani veľvyslankyňa bola oboznámená so vznikom, vývojom a objavovaním tejto najnižšie položenej ľadovej jaskyne. Z tohto príjemného chladného miesta sme sa presunuli nad obec Silica. Tu už ani typické letné horúce počasie v Slovenskom krase neodradilo pani veľvyslankyňu od pešej túry a svižným tempom sme vystúpili na kótu Fabianka. Vysvetlili sme jej spôsob obhospodarovania územia i aktivity národného parku v tejto časti,“ uvádza v správe Ján Kilík.

Ako doplnil, dozrievajúce lány obilia, obrobené kosné lúky i stále ešte zelené pasienky a ostrovy lesných pozemkov zvýrazňovali mozaikovú štruktúru krasovej krajiny.

„Uchvátili ju výhľady na južnú stranu smerom na Maďarsko aj okolité planiny na opačnej severnej strane, ohraničené hrebeňom Volovských vrchov. V diaľke sa črtal obrys Kráľovej hole, žiaľ Vysoké Tatry boli zahalené jemným oparom. Čas vyhradený na stretnutie veľmi rýchlo uplynul a pani veľvyslankyňa sa vybrala za ďalšími povinnosťami. Pri rozlúčke sme konštatovali, že stretnutie bolo pre obidve strany veľmi zaujímavé, poučné a inšpirujúce do budúcnosti,“ dodal na záver.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: NP Slovenský kras

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM