Radka Deckerová Futbal

D. Pollák otvorene: Finančná situácia klubu je na bode nula

ROZHOVOR: Ako je známe po skončení uplynulého súťažného ročníka, kedy sa mužstvo dospelých zachránilo na poslednú chvíľu sa v dennej tlači a na našom webe objavila informácia, že výbor SP MFK je na odchode, resp. končí. Odvtedy ubehlo niekoľko dní a

Čo vás viedlo k iniciatíve opäť pomôcť potápajúcemu sa futbalu v Rožňave a aké je vaša pozícia v klube? Viedlo ma k tomu bezvládie v klube zachrániť futbal. Futbal v Rožňave má bohatú tradíciu . Ak by futbal v Rožňave zajtra padol, už ho nikto za 100 rokov nedá do poriadku. Bol by jednoducho koniec. Doplatila by nato i mládež v Rožňave . Postupne by deti prestali mať záujem o futbal. Tak to vnímam už teraz. Preto som sa chopil iniciatívy futbal zachrániť. Uvidíme, či sa to podarí. Nevstupujem do klubu ako prezident, štatutár, hlavný sponzor, ale ako osoba, ktorá hľadá riešenia na záchranu rožňavského futbalu, ktorý sa ocitol na samom dne. Sám seba sa pýtam, či to má význam a prečo to robím po tom všetkom čo som v rožňavskom futbale prežil. Som v prvom rade tréner a pokojne som sa mohol venovať ďalej mládeži. Žijem v Rožňave, nie som naivný a o niekoľko dní, týždňov, mesiacov, ak sa podarí futbal opäť naštartovať to bude znovu o závisti, kritike atď… V tejto chvíli by som svoju pozíciu pomenoval ako „ člen prípravného výboru“.

Aké sú ciele prípravného výboru a aké je jeho zloženie?
V tejto chvíli sa členom prípravného výboru môže stať každý kto má záujem rožňavskému futbalu pomôcť. Jednoducho si to vyžiadala vážna situácia. Prípravný výbor sa bude, aspoň verím postupne dopĺňať a jeho cieľom je analyzovať súčasnú športovú a finančnú situáciu, urobiť všetko pre štart mužstva dospelých v V. lige, hľadať sponzorov, partnerov pre futbal a pripraviť Výročnú členskú schôdzu /VČS/ za účelom ďalšieho fungovania, zvolenia nových štatutárov klubu, členov výboru a zmeny názvu klubu. Na našej web.stránke klubu www.mfkroznava.webnode.sk chceme zverejniť postupne informácie ohľadom prestupov, hosťovaní od 1.7.2012 a mená sponzorov, osôb, ktorí finančne, alebo materiálne klubu pomohli, chcú futbal v Rožňave zachrániť.

Bývalé vedenie futbalového klubu? V denníku Korzár ako aj na web. stránke klubu prebehla informácia, že výbor klubu je na odchode, resp. odchádza. Dnes je situácia taká, že odchádza iba jeden zo štatutárov klubu J. Strelka. Osobne som sa stretol so zvyšnými členmi klubu, ktorí prejavili záujem futbalu v Rožňave pomôcť organizačne, pracovne, či finančne /S. Prcúch, P. Béreš, O.Fábian/. Jeden zo štatutárov klubu P. Džačár taktiež zostáva. V každom prípade je potrebné prácu výboru resp. prípravného výboru oživiť a rozdeliť si úlohy a zodpovednosť. Neprináleží mi hodnotiť prácu predchádzajúceho výboru. Toto všetko riešia v iných kluboch na VČS. Robiť funkcionára klubu v podmienkach rožňavského futbalu je dnes náročne. Podobne je to napr. i s trénovaním mládeže, kde najprv musíte urobiť päť iných funkcií a až potom môžete trénovať. ** Športová stránka klubu – hráči?** Po skončení sezóny hráči nevedeli čo bude ďalej. Nikto im nevedel na túto otázku zodpovedať. Funkcionári iných klubov sa snažili získať hráčov pre svoje kluby. Inicioval som stretnutie s hráčmi, kde som ich poprosil, aby zatiaľ nič nepodpisovali, ani sa nijako nezaviazali. Potrebovali sme pre krátkosť času získať čas ako riešiť budúcnosť klubu. Uskutočnilo sa niekoľko pracovných stretnutí a hľadali sa riešenia. Hráči sa postupne vyjadrili či chcú klub reprezentovať i v novej sezóne. Poviem to tak, ak by boli v Rožňave podmienky /finančné + športové /pre koncepčné fungovanie klubu všetci i hráči z vyšších súťaží prejavili klub reprezentovať. Finančná situácia je ale iná. Niektorí požadovali dodržanie podmienok, vyrovnanie pozdĺžnosti z minulej sezóny a niektorí nesúhlasili s novými podmienkami. Zostať však prejavili hráči ako Vysoký, F. Pollák, Z.Breuer, ktorí v klube pôsobia od prípravky i napriek zlej finančnej situácii resp. ponukám z iných klubov. Syn Filip mal a má ponuky z ligových klubov, no rád by naďalej zostal v Rožňave. Pred prvým zápasom s Medzevom doma okrem hráčov, ktorí nesúhlasili z podmienkami budú ešte chýbať O.Vysoký/ 4 ŽK/, M. Róth /ČK/ a F. Pollák / dovolenka/. Snažíme sa okrem iného ostaršiť 3 hráčov vo veku 16 rokov. Verím, že mužstvo na zápas nastúpi.

Mládež – žiaci- dorast? Počas niekoľkých rokov to bola výkladná skriňa rožňavského futbalu. Množstvo hráčov, ktorí našli uplatnenie v Rožňave, vyšších i nižších súťažiach. Niekoľko rokov mal klub všetky vekové kategórie. Klub žil a dopĺňal „A“ mužstvo z vlastných odchovancov. Pred dvomi rokmi vedenie klubu zrušilo kategóriu ml. a st. dorastu z finančných dôvodov. Dnes klub nemá alternatívu doplniť káder „A“ mužstva a žiaci stratili alternatívu pokračovať v klube. Zohnať 10 tis. Euro na chod tejto vek. kategórie nie je ľahké, ale dnes sa ukazuje, že to bola najväčšia chyba. Vytvorenie aspoň jednej zložky dorastu zostáva prioritou od budúcej sezóny. Starší žiaci síce zostali v najvyššej súťaži SFZ – I.lige, ale dnes /streda 25.7.2012/ je potrebné rozhodnúť z finančného i športového hľadiska či nehrať o súťaž nižšie t.j. v II.lige a vytvoriť podmienky na záchranu mužskej i mládežníckej kategórie.

Finančná situácia klubu?
Už niekoľko rokov sa futbal v Rožňave po finančnej stránke trápi. Chýba podpora mesta, sponzorov, chýba strategický partner. Každý rok je to doslova trápenie. Už som spomínal, ak by boli zabezpečené podmienky, potom by mal klub na vyššiu súťaž. Veď kvalitných odchovancov tu vyrástlo neúrekom. Dnes pred štartom nového súť.roč. je finančná situácia klubu na bode 0. Hľadáme riešenie cez členov prípravného výboru, alebo sponzorov. Časť prostriedkov na rozbeh sezóny by mohla prísť s prestupov a hosťovaní, ale i tu vznikajú problémy. Z klubu odchádzajú hráči zadarmo na školské hosťovania, alebo do ÚTM, druhá časť bez patričného finančného ohodnotenia z rôznych dôvodov. Klub a mesto by malo vo väčšej miere finančne podporovať mládežnícke zložky, kde sú ťahúňmi prevážne rodičia detí čo má napr. dopad pri prestupoch a hosťovaniach hráčov klubu.

Mesto? Mesto má niekoľko rokov finančné problémy, ktoré sa prejavujú i vo financovaní športu. Situácia dnes nie je ružová nikde, ale mesto by podľa mňa malo podporovať aspoň mládežnícky šport. Aspoň zopár príkladov z iných miest. Moldava skončila v 1. lige dospelých, ale mesto zobralo pod svoje krídla mládež. V Poprade mesto prispieva na mládežnícky hokej sumou 200 tis. Euro. V Dunajskej Strede prebieha súboj o štadión, ale mesto okrem správy štadióna vo výške 100 tis. Euro dotuje mesačne mládežnícky futbal vo výške 6 tis. Euro. Mohol by som pokračovať ďalej… Som poslancom MZ v Rožňave, kde nevieme nájsť 8 tis. Euro ročne na celý futbal… Ten mládežnícky dotujú rodičia, ale dokedy. Dnes je ohrozená i účasť našich mládežníckych družstiev v novom súť.roč. Verím, že mesto pomôže aspoň mládežníckemu futbalu. Na dvoch pracovných stretnutiach poslancov, ktoré som inicioval to predstavitelia mesta i časť poslancov deklarovala. ** Ciele klubu v novom súťažnom ročníku?** Ak si zosumarizujete informácie, tak zistíte, že pre mňa osobne je hlavným cieľom, aby sa futbal v Rožňave hral i v tejto sezóne. Dospelí i mládežnícky. V predchádzajúcich súť. roč. vedenie klubu vyhlásilo útok na čelné priečky. Ten skončil bojom o záchranu, pričom mužstvo bolo veľmi dobre poskladané a v r. 2011 malo i výborné podmienky na zimnú prípravu ako aj ekonomické podmienky klubu za pomoci partnera klubu resp. mesta. Verím, že sa futbal v Rožňave bude hrať i tento rok. Fanúšikovia futbalu však nemôžu za situáciu v akej sa ocitol rožňavský futbal čakať zázraky. Bude to veľmi ťažké.

roznava24/mfkroz­nava.webnode.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM