Michal Lendel Samospráva

Cyklistom svitá na lepšie časy: Župní poslanci schválili stratégiu rozvoja cyklodopravy

V Košickom samosprávnom kraji (KSK)sa plánuje nová stratégia rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky. Jej cieľom je začlenenie cyklistickej dopravy v mestách do integrovanej osobnej dopravy, ale aj skvalitňovanie služieb a ponúk pre cykloturistov.

Ilustračný obrázok k článku Cyklistom svitá na lepšie časy: Župní poslanci schválili stratégiu rozvoja cyklodopravy
Zdroj: TASR

Stratégiu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v KSK dnes schválili poslanci krajského zastupiteľstva. Prijatý dokument navrhuje riešenia ďalšieho rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky do roku 2020. V súčasnosti sa v KSK sa nachádza na základe mapovania z roku 2011 celkom 58 cyklotrás v dĺžke 1306,9 kilometra.

Začlenenie cyklistickej dopravy v meste do integrovanej osobnej dopravy

Cieľom realizácie stratégie je podpora rozvoja cyklistickej dopravy v mestách a obciach KSK a zabezpečenie jej začlenenia do integrovanej osobnej dopravy. Snahou je tiež zviditeľniť KSK ako modernú cyklistickú destináciu. V spolupráci a partnerstve s miestnymi združeniami cestovného ruchu a organizáciami destinačného manažmentu je zároveň cieľom skvalitňovať služby a ponuku pre cykloturistov.

Jedno z riešení je efektívneho čerpania eurofondov

V rámci opatrení má KSK vytvoriť do roku 2015 podmienky pre fungovanie koordinačného centra pre oblasť cyklodopravy a cykloturistiky. Do roku 2014 je úlohou spracovanie návrhu finančného mechanizmu na implementáciu daného strategického dokumentu s vytypovaním operačných programov a iných finančných mechanizmov. Medzi opatreniami je aj podpora efektívneho čerpania zdrojov z fondov EÚ na cyklistickú a cykloturistickú infraštruktúru. V budúcom roku má dôjsť k aktualizácii Plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja KSK a Územného plánu veľkého územného celku v zmysle realizovaných opatrení.

Predseda KSK Zdenko Trebuľa verí, že budúce plánovacie obdobie na využívanie eurofondov vytvára ďaleko širší priestor pre samosprávy na rozvoj cykloturistiky. „Je potrebné, aby samosprávy hľadali všetky možnosti na zlepšenie súčasného stavu,“ uviedol.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM