Peter Simon Správy

Čísla, ktoré nepotešia: Rožňavčania kolabujú z tepla, nie je ich málo!

Tieto horúčavy sú veľmi nebezpečné nielen pre starých ľudí a deti. Pozrite, koľkých dehydrovaných Rožňavčanov hospitalizujú každý deň.

Ilustračný obrázok k článku Čísla, ktoré nepotešia: Rožňavčania kolabujú z tepla, nie je ich málo!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Rožňavčanov aj dnes trápia horúčavy. Pre náš okres platí výstraha 2. stupňa pred vysokými teplotami. Teplota vzduchu mala podľa predpovede dosahovať od 33 do 37 stupňov Celzia. S vysokými teplotami treba počítať aj v nasledujúcich dňoch. V piatok (4.8.) by sa mala teplota vyšplhať od 33 až do 39 stupňov Celzia. Horúčavy prinášajú so sebou aj zdravotné riziká v podobe kolapsových stavov.

Problém môžu mať napríklad i ľudia s kardiovasku­lárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, ako aj starší ľudia. Horúčavy môžu spôsobovať záťaž zamestnancov na väčšine pracovísk. Dôležité je preto podľa odborníkov pamätať na dodržiavanie pitného režimu. Podľa hovorcu siete nemocníc Svet zdravia, do ktorej patrí aj tá naša rožňavská, by mali ľudia dbať na dodržiavanie pitného režimu, životosprávu, ale aj dostatok tekutín vo forme čistej vody. „Nie sladené, energetické nápoje a alkoholické nápoje,“ upresnil Tomáš Kráľ.

V týchto tropických dňoch rožňavská nemocnica ošetrí v dôsledku dehydratácie približne 5 pacientov denne. Hospitalizovaných doteraz bolo 10 pacientov.

„Vo väčšine týchto prípadov išlo o starších ľudí, ktorým bola následne podaná podporná hydratačná infúzna liečba. Nemocnica verejnosti odporúča sa vyhýbať počas dňa priamemu slnečnému žiareniu a striktne dodržiavať pravidelný pitný režim. V tomto prípade ide najlepšie o čistú pramenitú vodu,“ doplnil Kráľ.

Záchranári radia.„Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním,“ povedal Chmel. Takéhoto človeka treba dať do tieňa a zabezpečiť mu trochu vody a ovlažiť ho. „Dôležité je nechať ho ležať, lebo môže znova odpadnúť,“ vysvetlil Chmel. Radí zavolať na tiesňovú linku 155. Operátor poskytne ďalšie rady a pošle pomoc.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM