Peter Simon Rôzne

Chvíle pred svadbou nemusia byť len stresujúce: Presvedčili sa o tom aj v našom meste

Folklórna skupina z obce Honce neďaleko Rožňavy priblížila verejnosti zvyky a tradície, ktoré sa konali pred svadbou. Počas večera nechýbal ani rezký tanec.

Ilustračný obrázok k článku Chvíle pred svadbou nemusia byť len stresujúce: Presvedčili sa o tom aj v našom meste
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

Atmosférou pred svadobných príprav žilo 20. apríla 2016 Gemerské osvetové stredisko v Rožňave počas ďalšieho folklórneho večera z cyklu U nás taká obyčaj. „V Genšu sa do svadobných príprav zapájali ženy nielen zo širokej rodiny, ale aj susedy, aby v dome budúcej nevesty, do svadobnej polievky gágoríky narobili,“ povedala vedúca folklórnej skupiny Genšenky z Honiec, Mária Lukáčová.

A tento starý zvyk, ktorý sa ešte aj v dnešných časoch v gemerských dedinách zachováva, predstavili v Dome tradičnej kultúry Gemera milovníkom regionálneho folklóru. Ako uviedla Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave, počas večera pracovné naladenie žien a dievok veľmi skoro vystriedala veselá vrava, spev a keď za dievkami aj mládenci prišli i rezký tanec. „Všetci zúčastnení sa zhodli na tom, že dobrá svadba netrvá len jeden deň, ale začína dva týždne pred sobášom a končí vtedy, keď každodennosť vymaže výnimočnosť svadobnej chvíle,“ dodala Ferenczová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM