Peter Simon Rôzne

Chutný zázrak z prírody: Miesta, kde si môžete bazu v okolí Rožňavy nazbierať zadarmo

Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Rožňavčania. Ak ju chcete nájsť, stačí sa poobzerať vo svojom okolí. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať a na čo všetko sa hodí?

Ilustračný obrázok k článku Chutný zázrak z prírody: Miesta, kde si môžete bazu v okolí Rožňavy nazbierať zadarmo
Zdroj: Dnes24.sk

Baza čierna je krík, ktorý u nás v tomto období nájdete rásť na viacerých miestach. Okolie púta svojou rozkvitnutou voňavou korunou, keď kvitne bledožltými kvetmi a druhý raz čiernymi bobuľami, ktoré vyrastajú v strapcoch. Používa sa na rôzne účely, účinná je proti nachladnutiu, keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody. Z bazy sa navyše dajú pripraviť chutné špeciality, napríklad veľmi dobrý sirup.

„Ja chodím na bazu do lesa ku Podrákošu. Je akurát obdobie, keď sa chystám ju nazbierať. Z bazy robím klasický sirup, ale keď sa vysuší môžete z nej uvariť aj čaj,“ uviedol pre náš web František. „S rodinou ju chodím zbierať ku rieke Slaná. Domov zvykneme doniesť približne jeden plný košík. Mama s babkou potom z bazy pripravia chutný sirup,“ povedal Daniel, ktorý nám prezradil aj recept od babky.

25 ks premytých kvetov namočíme na noc v 2 l prevarenej studenej vody, k nim pridáme nakrájané kolieska citrónu. Na druhý deň scedíme, do tekutiny pridáme cukor a necháme prejsť varom. Horúcu tekutinu okamžite vlejeme do predom pripravených čistých suchých fliaš,zavreté prevrátime hore dnom.

Nájdu sa však aj takí, ktorí na zbieranie bazy nemajú priamo obľúbené miesto. „Tak lokalita je veľká. Ona rastie skoro všade, aj u nás nad dedinou jej je dosť a zbierame ju každý rok len podľa chuti. Tento rok sme ju už zbierali a navarili parádny sirup,“ prezradil nám Štefan z Vlachova, ako dodal aj v Rožňave je jej dosť.

Na bazové kvety chodím najčastejšie do okolia obce Lúčka. Môže sa zbierať kým kvitne a zvyknem robiť tradičný sirup, či ju sušiť na čaj,“ prezradila Anna.

Viete aj vy o nejakej lokalite v okolí Rožňavy, kde tento zdravý zázrak rastie, alebo poznáte zaujímavý recept s využitím bazy? Dajte nám vedieť na našom facebooku, alebo píšte na simon@global24.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM