Správy

Cestovný ruch v regióne Gemera má podporovať nová organizácia: Pracovisko aj v Rožňave

Propagovať región Gemer a podporovať trvalo udržateľný cestovný ruch je zámerom novovytvorenej Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer, ktorá bude pôsobiť v okresoch Revúca, Rožňava a Rimavská Sobota.

Ilustračný obrázok k článku Cestovný ruch v regióne Gemera má podporovať nová organizácia: Pracovisko aj v Rožňave
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa slov jej výkonného riaditeľa Jána Šmídta má región potenciál na jeho rozvoj z hľadiska svojich prírodných krás aj historických pamiatok.

„Na Gemeri zatiaľ turizmus nemal kto podporovať. Vďaka vzniku OOCR, ktorá bude mať svojich zamestnancov, je predpoklad, že toto odvetvie sa v regióne začne dynamickejšie rozvíjať,“ povedal Šmídt, podľa ktorého turizmus rástol aj doteraz približne osempercentným ročným rastom. „Dokážete si predstaviť iné odvetvie, ktoré v takomto zaostávajúcom regióne môže takto rýchlo rásť a to ešte pred vznikom takejto organizácie?“ opýtal sa.

Na rozvoj turizmu v Revúckom okrese má ísť podľa zámeru vedenia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) okrem iného suma 150 000 eur, ktorú chcú ušetriť presunutím Prvého slovenského literárneho gymnázia zo samostatnej budovy do priestorov Gymnázia Martina Kukučína v Revúcej.

„Moja predstava bola skôr taká, že vzhľadom k tradícii školstva v Revúcej by sme ho mali popri cestovnom ruchu tiež rozvíjať. Urobiť z Revúcej študentské mesto, a tým ho oživiť. Som však realista a zatiaľ je toto riešenie asi najsprávnejšie,“ poznamenal na margo spomínaného presťahovania školy a využitia úspory poslanec BBSK a zástupca primátorky Revúcej, Július Buchta.

Ako pokračoval ďalší poslanec BBSK a primátor Jelšavy Milan Kolesár, cestovnému ruchu neprikladal vážnejší význam, avšak v marazme, v ktorom sa región nachádza, sa podľa neho treba chytať všetkého a snažiť sa odraziť od dna. „Revúca je veľmi špecifický okres, neporovnateľný s ďalšími, ktoré sú v zmysle zákona najmenej rozvinutými. Či už z pohľadu zastúpenia rómskeho obyvateľstva, alebo z pohľadu geografického, že cezeň nejdú žiadne dopravné tepny, ktoré by lákali investorov. Máme však danosti pre cestovný ruch,“ podotkol.

Zakladajúcimi členmi OOCR Gemer sú mestá Rožňava, Revúca, Hnúšťa, Tornaľa, Jelšava, obce Jesenské a Muráň, ako aj podnikateľské subjekty pôsobiace v cestovnom ruchu v regióne. Organizácia sídli v Revúcej, no pracoviská budú aj v Rožňave, Rimavskej Sobote a v Tornali.

V najbližšom období sa chce OOCR zamerať na rozšírenie členskej základne o ďalšie obce a ostatné subjekty pôsobiace v regióne v cestovnom ruchu. Už čoskoro by mala poskytovať informačnú bázu o všetkých zaujímavostiach, trasách a podujatiach, ktoré Gemer ponúka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM