Peter Simon Správy

Cestári v plnom nasadení: Do boja s počasím nasadili 13 sypačov

Chladné počasie a sneženie v horských oblastiach Spiša vrátilo na cesty zimnú techniku.

Ilustračný obrázok k článku Cestári v plnom nasadení: Do boja s počasím nasadili 13 sypačov
Foto: Patrik Bradáč / Zdroj: Dnes24.sk

Ako dnes informovala hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobriková, na posyp a pluhovanie bolo a je nasadených 13 sypačov, dva traktory s radlicami, jedno nákladné vozidlo s radlicou a päť nakladačov.

„Vo vyššie položených oblastiach okresov Spišská Nová Ves, Rožňava a Košice – okolie začalo snežiť pred 6:00 hod. ráno. Sneh na cestách sa objavil najmä v oblastiach: Grajnár, Súľová, Hnilčík, Dobšinský kopec, Štósky kopec, Hačava. Okolo siedmej hodiny začalo silnejšie snežiť aj v nižších polohách, hlavne v okolí mesta Spišská Nová Ves,“ vysvetlila Bobriková.

Cestári robili prvý výjazd už počas nočnej zmeny z utorka na stredu medzi 20:30 a 22:00 hod., keď bol z dôvodu klesania teplôt preventívne posypaný úsek cesty medzi Rudňanmi a Poráčom. Ešte pred začiatkom sneženia boli podľa hovorkyne preventívne posypané horské priechody Grajnár, Mlynky, Súľová a Dobšinský kopec.

Kritická situácia bola dopoludnia podľa slov riaditeľa Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Mariána Barillu najmä na horskom priechode Vernár, kde husto snežilo a na ceste sa neustále tvorila súvislá vrstva snehu. Cez túto cestu sa dnes vybralo aj viacero Rožňavčanov. Aj okolie Dobšinskej ľadovej jaskyne ostalo zasnežené. Ako vidieť na fotke Patrika Bradáča, tam museli vodiči dávať poriadne pozor.

„Aktuálne v stredu napoludnie na Spiši vo výškach nad 400 m.n.m. husto sneží a fúka silný nárazový vietor, v južnejších oblastiach prší. Sneh sa drží na vozovke na úsekoch ciest nad 600 metrov nad morom. Keďže stále husto sneží, po posype sa vytvára na vozovke kašovitá vrstva snehu. Technika Správy ciest KSK je neustále v teréne,“ vysvetlila Bobriková.

Ako ďalej informovala, dnes ráno na úseku cesty medzi Rudňanmi a Poráčom mal pre sneh problém autobus prímestskej autobusovej dopravy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM