Správy

Cenu A. Güntherovej-Mayerovej získajú štyria laureáti: Ocenená aj rožňavská historička Edita Kušnierová

Ocenenie Pamiatkového úradu SR – Cenu Alžbety Güntherovej-Mayerovej za rok 2019 získajú štyria laureáti. Slávnostné udeľovanie sa uskutoční v Kostole sv. Antona Pustovníka v Červenom Kláštore.

Ilustračný obrázok k článku Cenu A. Güntherovej-Mayerovej získajú štyria laureáti: Ocenená aj rožňavská historička Edita Kušnierová
Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročných laureátov ceny za celoživotné dielo a mimoriadny prínos v oblasti ochrany pamiatkového fondu Slovenskej republiky vybrali členovia poroty zo siedmich nominácií. Informovala o tom tajomníčka komisie na udelenie tejto ceny za rok 2019 Katarína Lacková z Pamiatkového úradu SR.

Ocenenou je aj historička Edita Kušnierová z Rožňavy. „Ako lektorka pôsobila v Múzeu Betliar, od roku 1970 do roku 1981 pracovala na Okresnej správe pamiatkovej starostlivosti Rožňava. Ako historička – dokumentátorka sa uplatnila v Múzeu vo sv. Antone a ako samostatná odborná referentka v Matici slovenskej Martin – Literárnom múzeu Brodzany v rokoch 1981 až 1988,“ priblížila Lacková.

Neskôr pracovala v Baníckom múzeu Rožňava, potom bola zamestnankyňou tamojšieho regionálneho pracoviska Pamiatkového ústavu Bratislava. Od roku 2002 pracovala na Krajskom pamiatkovom ústave Košice až do odchodu do dôchodku v roku 2009," doplnila.

Ako ďalej uviedla, od roku 1970 sa venovala aj publikačnej činnosti. Prednášala na rôznych odborných konferenciách a seminároch, pripravila scenáre k dokumentárnym televíznym filmom, je autorkou a spoluautorkou viacerých výstav. „Po celoživotnej múzejnej a pamiatkarskej praxi aj v dôchodku aktívne pracuje v občianskych združeniach zameraných na ochranu kultúrnych pamiatok, dodnes prednáša a publikuje, čím pokračuje v celoživotnej práci popularizácie kultúrneho dedičstva Slovenska a zvlášť Gemera,“ spomenula Lacková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM