Katarína Oravská Od Vás

ČASOZBERNÉ ZÁBERY: Krásy nášho regiónu sa ocitli v okúzľujúcom videu

O tom, že Slovensko je krásne, niet pochýb. Vie to aj Matúš Lašan, ktorý zmapoval v dlhšom časovom horizonte naše blízke okolie. Pozrite si jeho krátke video.

Ilustračný obrázok k článku ČASOZBERNÉ ZÁBERY: Krásy nášho regiónu sa ocitli v okúzľujúcom videu
Foto: Katarína Oravská

Niečo viac ako 2 minúty má síce krátky, ale o to emotívnejší film o našej rodnej zemi. Dostanete sa v ňom na výnimočné miesta v oblastiach Zemplín, Abovsko-turnianska oblasť, Gemer a Malohont, Novohrad, Podpoľanie. Autorom je Matúš Lašan. Jednotlivé miesta mapoval na kameru v dlhšom časovom horizonte, aby sme si my teraz mohli pozrieť zrýchlený efektný výsledok.

Mapuje našu krajinu

Video vzniklo počas tohto leta. „Po projekte Natural Art ma kontaktovali ľudia z portálu Na slovenskú nôtu, ktorý bude mapovať slovenskú kultúru, folklór a taktiež krajinu, ktorej časť som mal na starosti práve ja. Bez týchto ľudí by toto video nikdy nevzniklo, keďže pomohli uhradiť náklady,“ povedal autor filmu Matúš Lašan.

Ešte nestihol všetko

Vo videu sa snažil, čo najviac vyzdvihnúť krásy našej prírody. „Nehľadal som len známe miesta, ale snažil som sa navštíviť aj menej známe lokality, o ktorých sa až tak dobre nevie a aj týmto videom ich spropagovať a prilákať turistov,“ uviedol Lašan. Ako správny umelec, ani on nie je celkom spokojný, pretože nestihol natočiť všetky miesta, ktoré mal v pláne. „Snáď to stihnem v ďalších projektoch.“

Popri natáčaní zbierali odpadky

Týmto videom sa snaží ľudom ukázať, akú krásu doma skrývame a že by sme sa o ňu mali starať lepšie ako doteraz. „Počas natáčania sme trávili čas na rôznych miestach, či už v lese v stane alebo na skalách na karimatke,“ priblížil Lašan. Všade sa popri natáčaní snažili pozbierať aj odpadky. „Najväčší „úlovok“ sme si odniesli z pláže pri Liptovskej Mare odkiaľ môj spolupracovník Michal Klima vyzbieral tri igelitky plastových fliaš a bordelu.“

Na potulkách prírodou už druhý rok

Väčšinou záberov videa vytvoril Matúš Lašan. Strih a celková skladba je tiež jeho dielom. Matúš študuje na Lekárskej fakulte v Košiciach. „Fotografovanie rovnako ako natáčanie časozberných videí je mojim veľkým koníčkom,“ povedal Lašan. Venuje sa najmä krajinkárskej fotografii. Jeho spolupracovníkom je jeho dobrý kamarát Michal Klima. „Pomáha jednak v teréne s ťažkou výbavou, ale taktiež je tvorcom niekoľkých scén. Študuje architektúru a na spoločné fotopotulky prírodou sa vydávame už druhý rok,“ dodal Lašan.

video: Matúš Lašan

Somewhere in Slovakia: Part 2
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM