Peter Simon Kultúra

Čaro umenia z Českej republiky: Čriepky abstrakcie v knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, prináša pre širokú verejnosť výstavu obrazov mladej českej výtvarníčky Petry Zavadilovej. Netradičným spôsobom sa výstavy zúčastní aj samotná autorka.

Ilustračný obrázok k článku Čaro umenia z Českej republiky: Čriepky abstrakcie v knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave
Zdroj: Dnes24.sk

Petra Zavadilová, mladá moravská autorka pochádza z Jarohněvic (Česká republika) neďaleko Kroměříža. Umeleckej tvorbe sa venuje od útleho detstva, ale aktívne od 13 rokov, keď začala dochádzať do ateliéru Zuzany Linder, kde aktívne rozvíjala svoj talent. Rok strávila na Strednej odbornej škole v Luhačoviciach odbor Keramika. Odtiaľ však odišla do Brna na Strednú školu umenia a designu, kde sa venovala propagačnej grafike a zoznámila sa tam s jej tak obľúbenými klasickými grafickými technikami. „Prikláňam sa prevažne k maľbe, vo voľnom čase sa však venujem aj klasickým grafickým technikám, ktoré obohacujú súčasnú výstavu a poukazujú na precíznosť a krásu týchto, dnes marginalizovaných techník,“ prezradila Petra Zavadilová a pokračovala. „Výstava sa snaží ucelene predstaviť tvorbu od mojich začiatkov štúdia a aktívnej tvorby až po súčasnosť. Sú tu k nahliadnutiu ranné práce, rovnako tak diela, tvorené v ateliéri maliarky Zuzany Linder u ktorej som sa učila, až po aktuálnu tvorbu ako univerzitnú, tak súkromnú.“

V súčasnej dobe študuje na pedagogickej fakulte Ostravskej univerzity odbor Výtvarná výchova, kde počas štúdia dostáva možnosť rozvíjať alternatívne spôsoby tvorby. Zároveň sa venuje maľbe, klasickej grafike a v poslednom období aj počítačovej grafike. Zatiaľ najrozsiahlejším dielom je autorsky spracovaná kniha ilustráciami kombinovanou technikou fotky, maľby, grafiky od Jana Weissa Dům o tisíci patrech.

Prijmite pozvanie na otvorenie výstavy obrazov mladej českej výtvarníčky Petry Zavadilovej v pondelok 9.2.2015 o 17:00 hod. do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave. Zúčastní sa ho aj samotná autorka a vy budete mať možnosť sa na jej tvorbu aj opýtať. Výstava potrvá do 25.3.2015. Vstup je voľný.

Zdroj: Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM