Peter Gemerský Kultúra

Čaro ornamentu

Piatok v knižnici patril ornamentom. Minulý týždeň sme vás pozývali na výstavu Čaro ornamentu. Dnes vám prinášame prvé zábery z jej otvorenia.

Dom Matice slovenskej v Rožňave a Gemerská knižnica Pavla Dobšinského zorganizovali dňa 15. 10. 2010 slávnostné otvorenie výstavy autora Štefana Leonarda Kostelničáka Čaro ornamentu.

Výstava bola spojená s bohatou prednáškou a prezentáciou pani Kláry Sádovej a pani Gabriely Čiasnohovej. Pri tejto príležitosti boli predstavené nie len zbierky Š. L. Kostelničáka, ale aj jeho život, tvorba a nesmierny prínos pre slovenskú a svetovú ornamentiku.

**Štefan Leonard Kostelničák ** bol zberateľ, zakladateľ a tvorca slovenskej ornamentiky . Zbieral slovenské ornamenty a ich reprodukcie. Získané vedomosti o ľudovom ornamente uplatnil v rôznych prácach : výšivkách, diplomoch, pamiatkových predmetoch. Neskôr ornamentálnou výzdobou dekoroval aj nábytok. Vyhľadávané boli jeho farebné ornamentové pohľadnice, vydávané k rozličným príležitostiam. V rokoch 1920–1945 usporiadal 65 výstav. Celková jeho zbierka dosiahla viac ako 4 000 vzoriek ornamentu a stala sa podkladom jeho najvýznamnejšieho diela – Slovenskej ornamentiky.

Výstava sa koná v priestoroch Gemerskej knižnice P. Dobšinského v Rožňave a potrvá od 15. do 23. októbra 2010. Následne ju môžu záujemcovia vidieť v Miestnych odoboroch Matice slovenskej po celom okrese Rožňava až do konca roka 2010.

Čaro ornamentu
1
Galéria
Caro ornamentu
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM