Peter Simon Správy

Čaká nás atraktívne vesmírne divadlo: Toto sa chystá v Rožňave

Pozorovanie pozoruhodného úkazu si budete môcť vychutnať už o niekoľko dní. Tu sú podrobnosti...

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás atraktívne vesmírne divadlo: Toto sa chystá v Rožňave
Zdroj: TASR

Patríte k milovníkom rôznych astronomických úkazov? Jeden atraktívny jav môžete vidieť už onedlho na nočnom nebi. Ako povedal pre Rožňavu 24 člen rožňavského astroklubu a zanietený amatérsky hvezdár Juraj Lörinčík, už 27. júla nás čaká veľká a vzácna udalosť.

„Ide o úplné zatmenie Mesiaca, ktoré bude v tomto storočí najdlhšie, teda bude pozorovateľné v celom svojom priebehu. Fáza úplného zatmenia bude trvať až 103 minút,“ vysvetlil Lörinčík.

Ako doplnil, úplné zatmenie začne približne 21:30 a skončí okolo 23:13 hod. Maximálna fáza bude nad našim územím pozorovateľná približne o 22:22 hod. Tento úkaz je podľa neho vhodné pozorovať niekde za mestom na kopci, kde je najväčšia tma. „Počas zatmenia sa Mesiac predvedie v krásnych farebných odtieňoch, pre nás to znamená, že bude mesiac ako keby na dosah ruky. Tento fascinujúci zážitok je najlepšie pozorovať voľným okom,“ dodáva.

Pozoruhodné vesmírne divadlo môžete sledovať aj zo severnej časti Námestia baníkov v Rožňave, tam organizuje rožňavský astroklub pozorovanie oblohy. Okrem Mesiaca budete môcť cez astronomický teleskop vidieť aj Saturn či Mars a iné vesmírne objekty. Tí, ktorí si chcú zas užiť romantiku, musia podľa Lörinčíka vybehnúť niekde mimo mestského osvetlenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM