Peter Simon Správy

Bude klzisko otvorené? Tu sú informácie

Klzisko muselo uplynulú sezónu svoje brány predčasne zatvoriť. Dôvodom bola technická porucha na chladiacom zariadení. Zisťovali sme, či sa klzisko dostane do prevádzky. Viac prezradil primátor mesta.

Ilustračný obrázok k článku Bude klzisko otvorené? Tu sú informácie
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Klzisko v Rožňave museli uplynulú zimu predčasne uzavrieť. Dôvodom bola porucha na chladiacom zariadení. Zisťovali sme priamo u primátora mesta, či je nová sezóna ohrozená, alebo sa problém podarí vyriešiť.

Na začiatok treba uviesť, že sa jedná o objekt, ktorý bol postavený pred 32 rokmi.

Vypracovaná projektová dokumentácia

„Tiež sa tu už vystriedalo veľa primátorov a kandidátov na primátorov, poslancov a padlo veľa sľubov. Za môjho vedenia mesta sme prišli na to, že samotná stavba ani len nie je zapísaná na liste vlastníctva mesta, takže sme museli zapracovať na tom, aby sme ju zoficiálnili. Stalo sa a máme ju na liste vlastníctva. Dala sa vypracovať projektová dokumentácia na opláštenie štadióna. Náklady na realizáciu opláštenia by boli cca 900 tisíc eur, a na rekonštrukciu ľadovej plochy cca 22 tisíc eur,“ prezradil na úvod primátor.

Výmena osvetlenia a obnova šatní

V roku 2016 sa mestu podarilo z rezervy vlády SR dostať 50 tisíc eur. Ako sme vás už dávnejšie informovali, tieto prostriedky mesto využilo na výmenu osvetlenia nad hracou plochou za ledkové svietenie, na výmenu podlahy vo vestibule a obnovu šatní pre hráčov.

„Pre naše mesto je to obrovská investícia zatepliť štadión a preto sme hľadali riešenia ako ďalej. Podarilo sa nám vstúpiť do jednania s jednou developerskou spoločnosťou, ktorá by bola schopná zainvestovať do výstavby nového zimného štadióna a bola by to investícia vo výške 2,5 milióna eur. Bol by to nový štadión s celoročnou prevádzkou a s hľadiskom. Táto alternatíva je ešte v hre a s veľkou pravdepodobnosťou by sme mali začať s výstavbou nového zimáku na budúci rok, jednáme naďalej. Popri týchto neľahkých jednaniach a premýšľaní ako ďalej, prišla nepríjemná správa o havárii a úniku čpavku na štadióne,“ hovorí Pavol Burdiga.

Začiatkom roka prišla odstávka

Podľa slov primátora, k poškodeniu oceľovej trubky chladenia došlo prostredníctvom bodovej korózie na povrchu oceľovej trubky z titulu veľmi zlej kvality vyše 30 ročného betónu, kde cez praskliny betónu dochádza k styku oceľových trubiek so vzdušnou vlhkosťou, čo má za priamy následok vznik bodovej korózie. „Pretože poškodenie oceľovej trubky chladenia zaliatej vo vyše 30 ročnom značne zvetranom betóne ľadovej plochy nie je možné inak odstrániť ako úplným odsatím celej náplne čpavku z chladiaceho zariadenia, a prevádzkovateľovi bolo jednoznačne odporúčané, aby zabezpečil jeho odsatie a opravu poškodenej trubky. Nakoľko existujúce armatúry v technologickom kanále sú nevyhovujúce, bolo opäť prevádzkovateľovi odporúčané zabezpečiť zo strany odbornej firmy všetky ďalšie nevyhnutné opravy na chladiacom zariadení a to za účelom rešpektovania bezpečnostno–prevádzkových požiadaviek. Zároveň týmito opravami sa docieli možnosť ako bezpečnej prevádzky, tak aj možnosť bezpečnej obsluhy hlavne v technologickom kanále v prípade ďalšieho úniku čpavku na ľadovej ploche,“ doplnil.

Mesto vyhlásilo verejno-obchodnú súťaž na obstaranie opravy. Predmetom zákazky je oprava poškodených oceľových trubiek chladenia na ľadovej ploche zimného štadióna v Rožňave. „Súťaž máme za sebou, podpisujeme zmluvu s dodávateľom prác, s ktorým sme dohodnutí na harmonograme opravy a následnom natlakovaní systému čpavkom. Z tohto celého vyplýva to, že fungovanie štadióna pre túto sezónu nie je ohrozené a štadión bude otvorený pre vás a služby ľadovej plochy budete môcť naplno využívať, keď prídu prvé mrazy. Zo SZĽH máme sľúbenú roľbu na úpravu ľadovej plochy. Týmto by som chcel upokojiť športovú verejnosť, že zimná sezóna je zabezpečená a bude plne funkčná,“ zhodnotil na záver primátor mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM