Peter Simon Správy

Boli sme pri tom: Maturity na rožňavskom gymnáziu v plnom prúde, FOTO

Maturitné skúšky čakajú tento týždeň nejedného študenta. Skúšku dospelosti skladajú aj študenti na rožňavskom gymnáziu. Počas ich veľkého dňa sme maturantov navštívili priamo pri čine.

Ilustračný obrázok k článku Boli sme pri tom: Maturity na rožňavskom gymnáziu v plnom prúde, FOTO
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Maturity ráno odštartovali aj na viacerých školách v našom meste. Tak tomu bolo aj na rožňavskom gymnáziu. Takzvaný akademický týždeň, teda čas, ktorý dostali študenti na prípravu pred maturitami, mohli využiť podľa vlastného uváženia.

My sme sa boli pozrieť na ich deň D. Ako uviedol pre náš web zástupca riaditeľa Árpád Laco z Gymnázia Pavla Jozefa Šafárika v Rožňave, ústna forma maturitných skúšok na gymnáziu prebieha v prvom možnom termíne počas celého tohto týždňa. „Maturujú študenti štvorročného štúdia ale aj osemročného a dohromady to dáva 72 študentov zo slovenských a maďarských tried. Študenti maturujú podľa predmetov a k tomu snáď toľko treba vedieť, že v triedach s vyučovacím jazykom slovenským majú povinne materinský jazyk a jeden cudzí jazyk a dva voliteľné predmety. V triede s vyučovacím jazykom maďarským maturujú s tým rozdielom, že majú tri povinné predmety a to materinský maďarský jazyk, následne slovenský a jeden cudzí a jeden voliteľný predmet,“ spresnil priebeh maturitných skúšok Laco.

Nárast maturantov

Ako dodal, študenti využívajú voliteľné predmety cielene podľa zamerania ich ďalšieho štúdia na vysokej škole. „Minulý rok maturovalo v maďarskej triede desať študentov a tento rok sme zaznamenali nárast na sedemnásť študentov. Všetkým študentom by som chcel nakoniec určite zaželať úspešné maturity, dobré uplatnenie v živote a dobré výsledky aj na vysokej škole,“ dodal zástupca riaditeľa Árpád Laco.

Strach, obavy aj úsmev

„Ráno som sa zobudil, pekne nahodil a vyrazil do školy na maturitnú skúšku celý vytešený, že idem maturovať z angličtiny, ktorú mám rád. Témy som si samozrejme ešte včera pozeral, no snažil som sa pripravovať na maturity už od začiatku štúdia na tejto škole. Tesne pred vstupom do miestnosti som sa nadýchol a vošiel dnu. Pekne som sa usmial a začal maturovať. Dal som to na jednotku,“ uviedol študent Filip.

„Dnešný deň je pre mňa už krásnym, lebo som zmaturovala. Maturovala som dnes z chémie. Tento odbor som si vybrala z dôvodu štúdia medicíny na vysokej škole. Pri vstupe do miestnosti som mala zmiešané pocity, bol tam strach. Talizman som však nemala. Na maturitu som sa najviac pripravovala počas akademického týždňa,“ hovorí mladá študentka Adriana.

„Keďže som sa učila celé štyri roky a aj posledný týždeň, tak som dúfala, že to vyjde. Najprv som si myslela, že som v pohode, ale tri minúty pred tým, ako som mala vojsť dnu, som sa začala báť. Keď som si vybrala tému, môj prvý pocit bol, že nič neviem, ale keď som si to prečítala druhýkrát, tréma opadla a zistila som, že je to fajn a som spokojná s tým, ako to dopadlo,“ prezradila Martina.

Pozrite si v našej galérii momentky z dnešného dňa na rožňavskom gymnáziu :)

Obrazom: Na známom gymnáziu v Rožňave naplno prebehajú maturitné skúšky
14
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM