Blíži sa čas zabíjačiek
Pred domácou zabíjačkou by ľudia nemali zabudnúť na povinnosť nahlásiť ju príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe.
Podľa zákona o veterinárnej starostlivosti totiž možno ošípané
zabíjať u chovateľa na súkromnú domácu spotrebu iba za podmienky, že
bolo zabíjanie zvierat nahlásené. Následne tiež treba zabezpečiť
odobratie vzorky na testovanie na prítomnosť svalovca (trichinelou).
Týmto krokom sa má zabrániť možnému nakazeniu sa ľudí svalovcom, ktoré
môže byť smrteľné. „V ostatných rokoch sa vyskytlo niekoľko prípadov
tejto choroby u ľudí, ktorí uvádzali, že konzumovali surovú klobásu,
tepelne neopracované mäso, údené mäso a iné tepelne neopracované výrobky
práve z domácich zabíjačiek,“ informuje na svojej webovej stránke
Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR. Títo pacienti mali
teplotu okolo 39 stupňov, bolesti brucha, svalov a kĺbov, bolesti hlavy,
zvracanie a hnačku.
Domácu zabíjačku treba nahlásiť príslušnej regionálnej veterinárnej a
potravinovej správe najneskôr jeden pracovný deň vopred v čase do
15.00 h. Využiť pritom možno nielen písomnú formu, ale aj telefón, e-mail
či fax. Odobratie vzorky zabezpečuje chovateľ respektíve mäsiar sám.
Vzorky sa následne musia doručiť na miesto zvozu vzoriek zriadeného
veterinárnou a potravinovou správou. Chovateľ za vyšetrenie vzorky
neplatí.
Mäso jatočnej ošípanej z domácej zabíjačky alebo jeho časti
s vnútornými orgánmi, ktoré nie sú tepelne opracované môže byť
použité pre domácu spotrebu po troch pracovných dňoch od doručenia vzorky
na miesto zvozu. „Teda ak chovateľ po domácej zabíjačke, ktorá bola
počas víkendových dní, doručil vzorku na určené miesto zvozu,
v najbližší pondelok a do štvrtka toho istého týždňa mu nebol
oznámený pozitívny nález svalovca zistený laboratórnym vyšetrením,
môže použiť tepelne neopracované výrobky z domácej zabíjačky na svoju
spotrebu,“ uvádza ŠVPS SR.
Najrizikovejším produktom z pohľadu možného nakazenia sa svalovcom je
tradične vyrábaná domáca klobása zaúdená studeným dymom. Tepelné
opracovanie živočíšnych produktov, prípadne ich ošetrenie zodpovedajúcim
zmrazením spoľahlivo totiž likviduje pôvodcu trichinelózy.
Zdroj: TASR