Peter Simon Správy

Betliarska noc múzeí uspokojí aj náročného milovníka histórie: Veľké seriálové prekvapenie 1890

SNM-Múzeum Betliar pripravilo na tohoročnú noc múzeí zaujímavé programy, ktoré uspokoja náročných milovníkov histórie, ale aj návštevníkov obľubujúcich odľahčenú zábavu. Kaštieľ a jeho areál budú prístupné do polnoci. Pozrite si kompletný program.

Ilustračný obrázok k článku Betliarska noc múzeí uspokojí aj náročného milovníka histórie: Veľké seriálové prekvapenie 1890
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Kaštieľ v Betliari je jediným kaštieľom na Slovensku, ktorý sa po roku 1945 zachoval so svojím pôvodným zariadením a zbierkami. Nepostretol ho osud ostatných našich šľachtických rezidencií – jeho zariadenie nerozkradli, nebol prestavaný a prakticky od znárodnenia slúži účelom múzea. Takže všetko, čo sa nachádza v expozícii, patrilo členom rodu Andrássy, ktorých považujeme za najvýznamnejších aristokratov v Európe v 19. storočí.

„SNM-Múzeum Betliar pripravilo na tohoročnú noc múzeí, ktorá sa uskutoční v sobotu, 20. mája 2017 zaujímavé programy, ktoré uspokoja náročných milovníkov histórie, ale aj návštevníkov obľubujúcich odľahčenú zábavu. Kaštieľ a jeho areál budú prístupné do polnoci a okrem stálej expozície s rekvizitami a kostýmami zo seriálu 1890 čaká návštevníkov aj druhá časť výstavy 1890 Seriál vs. história mapujúca záver 19. storočia. Okrem klasických prehliadok kaštieľa sú pripravené aj špeciálne seriálové prehliadky pod vedením pracovníkov múzea, ktorí sa nakrúcania seriálu zúčastnili,“ uviedla kultúrno-propagačná manažérka múzea, Judita Krajčiová.

Na slávnosti pri príležitosti Noci múzeí budú mať návštevníci možnosť stretnúť svojich obľúbených hercov, pozvanie prijali Danica Matúšová, predstaviteľka mladej grófky Júlie, Andrea Karnasová, prísna guvernantka, Anikó Vargová ako grófka Wisznievska a Filip Kaňkovský ako záhadný majordómus Hubert.

PROGRAM:

  • 11.00 – 15.00 Tvorivé dielne pre deti
  • 16.00 Slávnostné otvorenie výstavy 1890 Seriál vs. história
  • 18.00 – 24.00 Klasické večerné prehliadky kaštieľa a špeciálne seriálové prehliadky
  • 23.00 Ohňostroj

VÝSTAVA 1890 SERIÁL VS. HISTÓRIA

Podľa Krajčiovej, na Noc múzeí bude sprístupnená „historická“ časť výstavy 1890, ktorej ambíciou je dopovedať seriál, ktorý sa natáčal v priestoroch kaštieľa Betliar. Hlavnou úlohou výstavy je byť partnerom seriálu a návštevníkom ozrejmiť, ako to vlastne v tom 19. storočí a okolo roku 1900 bolo. SNM-Múzeum Betliar vďaka tejto výstave opäť „upratovalo“ vo svojich depozitároch, kde už 5. rok odpočívajú aj zbierky z hradu Krásna Hôrka.

A tak sa pred oči verejnosti dostanú opäť bohaté zbierky, ktoré budú po tejto výstave vystavené až na hrade Krásna Hôrka. „K najvzácnejším patria šperky grófky Františky Andrássyovej a jej šaty, ktoré boli len nedávno kompletne zreštaurované. Medzi šatami a módnymi doplnkami, ako sú kabelky či slnečníky si najväčšiu pozornosť zaslúži jedinečná smútočná róba z čierneho hodvábu, ktorú mala grófka Františka na pohrebe cisárovnej Sisi v roku 1898,“ doplnila Krajčiová.

NOC MÚZEÍ 2017

Dôležitou súčasťou života na konči 19.storočia vôbec bolo umenie, ktoré bude na výstave reprezentovať vzácny plagát slávneho českého maliara tvoriaceho v Paríži Alfonza Muchu, ktorý do kaštieľa Betliar pricestoval za prísnych bezpečnostných opatrení z Budapešti. „Okrem Muchu budú umenie prelomu storočí reprezentovať aj diela Ladislava Mednyánszkeho či svetovo známeho francúzskeho sochára Augusta Rodina,“ hovorí Judita Krajčiová.

Dodala, že druhá polovica 19. storočia je charakteristická predovšetkým množstvom vynálezov a technických výdobytkov, ktoré tiež budú na výstave zastúpené. Návštevníci budú môcť obdivovať jeden z prvých telefónov, bicykel, radiátory, fotoaparáty a i., ktoré na výstavu zapožičalo Technické múzeum v Košiciach. Výstava potrvá do 30. septembra 2017.

SPRIEVODNÉ PODUJATIA:

  • 21. 5. o 16:00 hod. – Kurátorský výklad k výstave
  • 16. 6. o 17:00 hod. – Pohľad zblízka – Šport a letné sídla Andrássyovcov
  • 15. 7. o 14:00 hod. – Piknik 1890
  • 19. 8. o 15:00 hod.- Veľké seriálové prekvapenie 1890
  • 25. 8. o 17:00 hod. – Pohľad zblízka – Čo sa nosilo v roku 1890 (kostýmová tvorba seriálu)
  • 9. 9. o 14:00 hod. – Pohľad zblízka – Vynálezy v 19. storočí
  • 1. 10. o 16:00 hod. – Derniéra výstavy

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM