Správy

Banská záchranná služba preskúma neprevádzkované diela v nižnoslanskej bani

Banská záchranná služba preskúma v utorok (12.4.) neprevádzkované neobsadené banské diela v bani v Nižnej Slanej.

Ilustračný obrázok k článku Banská záchranná služba preskúma neprevádzkované diela v nižnoslanskej bani
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Malo by ísť o dĺžku približne 1700 metrov. Udeje sa tak v súvislosti so znečistením rieky Slaná banskými vodami. Pre TASR to uviedol riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej stanice Stanislav Paulík.

Hľadá sa riešenie

Cieľom a účelom odborného posúdenia technického stavu banských diel, a to z pohľadu zloženia ovzdušia, odvetrávania banských diel, ako aj celkového technického stavu s vyhotovením fotodokumentácie a záznamov z rozhodujúcich priestorov, je zistiť, či je technicky možné presmerovať vodu z ložiska Kobeliarovo VI. obzorom k portálu štôlne Jozef a následne na povrch,“ priblížil Paulík.

Nebezpečná akcia

Diela, kde sa bude prieskum vykonávať, sú nevyužívané, nevetrané a neudržiavané viac ako desať rokov. V týchto priestoroch je podľa Paulíka predpoklad zvýšených hodnôt jedovatých plynov, hlavne sírovodíka, oxidu siričitého, oxidu uhličitého a oxidu uhoľnatého, čo znamená nedýchateľné ovzdušie. „Z tohto dôvodu budú pri akcii použité kyslíkové dýchacie prístroje s ochrannou dobou až štyri hodiny,“ povedal.

Paulík pripomína, že na základe dohody medzi ministerstvom hospodárstva a envirorezortom má štátny podnik Rudné bane zrealizovať nevyhnutné opatrenia na presmerovanie banských vôd vytekajúcich do rieky Slaná. Vody sa majú odkloniť v podzemí na šiestom obzore bane v dobývacom priestore smerom na povrch cez portál štôlne Jozef. „Čiže tak, aby voda nevytekala priamo do rieky Slaná,“ poznamenal Paulík.

Čo sa vlastne stalo?

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára, príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v obci Nižná Slaná fungoval do roku 2008. Výsledky rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vo vode potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu. Znečistenie rieky Slaná nemá negatívny vplyv na kvalitu pitnej vody.

Situáciu na rieke Slaná rieši i Slovenská inšpekcia životného prostredia, podľa ktorej sa má na čistenie vytekajúcich znečistených vôd z bane do Slanej vybudovať technologická linka. V nižnoslanskej bani sa zatiaľ majú zaviesť dočasné riešenia, odkloniť sa má prítok povrchových vôd do bane. Slovenský vodohospodársky podnik upravuje koryto potoka v obci Kobeliarovo v okrese Rožňava, ktoré sa v minulosti prepadlo do vydolovaného priestoru bane, a tak do nej zvýšilo prítok vôd.

Rudné bane podali v súvislosti so znečistením vodného toku trestné oznámenie. Odmietajú tvrdenia, že si nesplnili svoje povinnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM