Peter Simon Správy

Banícki odborníci v našom meste: To najlepšie z konferencie

Najväčšiu časť účastníkov tvorili pracovníci slovenských múzeí – etnológovia a kurátori zbierkových fondov, ktoré obsahujú zbierkové predmety súvisiace s baníctvom.

Ilustračný obrázok k článku Banícki odborníci v našom meste: To najlepšie z konferencie
11
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

V septembri sa v Rožňave v priestoroch Historickej radnice úspešne uskutočnila konferencia „XXI. Etnológ a múzeum. Baníctvo v našich múzeách a jeho prezentácia“, na ktorej sa zúčastnili odborní pracovníci múzeí, univerzít, baníckych spolkov a záujemcovia z radov verejnosti.

Zámerom podujatia bolo podľa riaditeľa Baníckeho múzea v Rožňave zvýšiť odbornú úroveň odborných pracovníkov múzeí a odborníkov v oblasti výskumu a prezentácie baníctva ako aj sprístupniť odborné poznatky mimo tejto skupiny aj širokej verejnosti.

Počas dvoch dní odznelo 23 odborných príspevkov, ktoré pristúpili k téme z rôznych uhlov a pohľadov. „Najväčšiu časť účastníkov tvorili pracovníci slovenských múzeí – etnológovia a kurátori zbierkových fondov, ktoré obsahujú zbierkové predmety súvisiace s baníctvom. Privítali sme aj vedeckých pracovníkov z Fakulty baníctva, ekológie, riadenia geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach. Podujatie malo tiež aktívnych zahraničných účastníkov – odborníkov z Múzea histórie baníctva v Rudabányi, Maďarsko, a Múzea ropného priemyslu a plynárenstva v Bóbrke, Poľsko. Po skončení oficiálnej rokovacej časti zorganizovalo Banícke múzeum v Rožňave pre účastníkov prehliadku expozícií a výstav Baníckeho múzea v Rožňave; pričom časť účastníkov absolvovala v múzeu tvorivé dielne,“ prezradil riaditeľ múzea, Pavol Lackanič.

Ako doplnil, účastníci konferencie absolvovali pod vedením členov OZ Gotická cesta zaujímavú odbornú exkurziu, v rámci ktorej navštívili tri gotické kostoly v Štítnickej doline (Štítnik, Ochtiná a Koceľovce).

„Podujatie pre odborníkov v oblasti baníctva a jeho prezentácie zorganizoval Zväz múzeí Slovenska v spolupráci s Baníckym múzeum v Rožňave, Etnologickou komisiou Zväzu múzeí Slovenska a Mestom. Výstupom z konferencie bude recenzovaný zborník odborných príspevkov, ktorý bude vydaný v tlačovej i elektronickej podobe do konca roka 2017. Publikácia sa stane smerodajným materiálom pre odborných zamestnancov múzeí a vedeckých pracovníkov vykonávajúcim vlastný výskum a prezentačnú činnosť v oblasti baníctva. Zároveň bude zdrojom odborných informácií pre širokú verejnosť – laikov, ktorí sa realizujú v oblasti záchrany a sprístupnenia dokladov banskej činnosti a života baníkov,“ povedal na záver Lackanič.

Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond pre podporu umenia.

Obrazom: Vedecká konferencia pre odborníkov na baníctvo a jeho prezentáciu
11
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM