Peter Handzuš Od Vás

Babie leto sa končí. Cez víkend príde zima

Koncom týždňa čaká strednú Európu výrazná zmena počasia. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu tak babie leto končí a prichádza zima.

Ilustračný obrázok k článku Babie leto sa končí. Cez víkend príde zima
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„V piatok a počas víkendu čaká strednú Európu výrazná zmena počasia. Súčasný hmlistý a pomerne teplý jesenný ráz počasia s dennými maximami teploty v stredu od 13 do 18 stupňov Celzia v piatok vystrieda prechod studeného frontu, za ktorým k nám začne prenikať veľmi studený vzduch,“ hovorí meteorologička Dagmar Krišková.

Rozdiely v teplotách v rámci strednej Európy sa podľa meteorologičky v sobotu (27.10.) zvýraznia, keď napríklad vo výške 1500 m má byť nad stredným Maďarskom +6 a nad severným Slovenskom –6 stupňov Celzia. „V dôsledku toho treba v sobotu počítať s rozsiahlymi a miestami aj intenzívnymi zrážkami, ktoré budú tekuté iba v nížinách na juhu, inde budú zmiešané alebo snehové,“ upozorňuje Krišková.

V nedeľu (28.10.) postúpi zvlnené frontálne rozhranie nad Ukrajinu a v studenom vzduchu sa na Slovensku vyčasí, bude však chladno a veterno. Najnižšie teploty nad ránom v nedeľu podľa SHMÚ poklesnú na –2 až –7 stupňov Celzia, len na juhozápade sa očakáva okolo nuly.

Maximálna denná teplota sa bude pohybovať od –1 na severe do + 6 stupňov na Podunajskej nížine. „Najbližší víkend teda preverí našu prípravu na zimu, či už cestárov, kúrenárov, ale aj motoristov, ktorí jazdia ešte na letných pneumatikách,“ dodala meteorologička.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM