Peter Simon Správy

Bábätká, ktoré vlani prišli na svet v rožňavskej pôrodnici: Takéto mená dostávali najčastejšie!

Pozrite si zaujímavú hitparádu. A to konkrétne, aké krstné mená dostávali najčastejšie deti narodené v roku 2018 v rožňavskej pôrodnici.

Ilustračný obrázok k článku Bábätká, ktoré vlani prišli na svet v rožňavskej pôrodnici: Takéto mená dostávali najčastejšie!
Zdroj: Svet zdravia

Nový rok odštartoval pred niekoľkými dňami. Prvou Rožňavčankou roka 2019 sa stala malá Kristínka.

Uplynulý rok sa v rožňavskej pôrodnici vypýtalo na svet množstvo detí. Ako nás informovala špecialistka pre externú a internú komunikáciu siete Svet zdravia Jana Fedáková, v Nemocnici Svet zdravia Rožňava sa minulý rok uskutočnilo 636 pôrodov z toho 328 chlapcov a 310 dievčat. Niektoré mamičky si domov odniesli aj dvojičky.

„V medziročnom porovnaní ide o približne 13-percentný nárast, v roku 2017 sa totiž v nemocnici uskutočnilo 567 pôrodov,“ hovorí pre náš web Jana Fedáková.

Ako doplnila, nárast pôrodov spôsobila hlavne komplexná prestavba gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, rožňavská pôrodnica tak od konca roka 2017 získala prívlastok pôrodnica novej generácie. „Tradičné pôrodné sály nahradili tri komfortné pôrodné izby hotelového štandardu, kde strávia rodičky približne osem až desať hodín, čiže celý pôrod od prvej až po záverečnú popôrodnú fázu. Nemusia sa tak nikam presúvať a izba poskytuje mamičkám príjemné a komfortné prostredie i dostatok súkromia. Na pôrodnej izbe tiež môžu mať budúce mamičky po celý čas pri sebe blízkeho človeka, ktorý im poskytuje nepretržitú podporu. Tento koncept zároveň umožňuje v čo najväčšej miere plnenie individuálnych a špecifických požiadaviek rodičiek,“ upresnila Fedáková.

„Veľký dôraz nemocnica kladie na predpôrodnú prípravu, ktorej sa vlani zúčastnilo 95 mamičiek. Mamičky môžu tiež využiť možnosť vytvoriť si spoločne so zdravotníckym personálom individuálny pôrodný plán, vlani ho malo 47 mamičiek,“ hovorí špecialistka pre externú a internú komunikáciu.

  • Medzi najčastejšie dievčenské mená roku 2018 tam patria: Sofia (15×), Natália (12×), Diana, Alexandra (7×)
  • Medzi najčastejšie chlapčenské mená roku 2018 tam patria: Samuel (13×), Martin, Jakub (11×), Oliver (10×)

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Fotky prvej Rožňavčanky roka 2019 si môžete pozrieť v priloženej galérii.

Obrazom: Prvá Rožňavčanka Kristína
7
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM