Správy

Atraktívne lákadlá na parádny výlet v okolí: Príjemný oddych aj prechádzka v prírode

Lámete si hlavu nad tým, ako si spríjemniť prázdniny? Možno vás inšpirujú naše tipy na zaujímavé výlety v okolí Rožňavy.

Ilustračný obrázok k článku Atraktívne lákadlá na parádny výlet v okolí: Príjemný oddych aj prechádzka v prírode
Zdroj: Dnes24.sk

Domica a blízke okolie

V tomto prípade sa jedná o krátky náučný chodník, ktorý je možné absolvovať približne za hodinu. Samotný spomínaný chodník nadväzuje na podobný a vedúci v Aggteleku na území Maďarska.

Na trase je päť zastávok s informačnými panelmi na témy Chránená krajinná oblasť Slovenský kras, Jaskyňa Domica, Fauna a flóra, Geológia a geomorfológia a Poľnohospodárstvo. Nenáročný výlet vedie prírodnou rezerváciou Domické škrapy.

K najväčším zaujímavostiam blízkeho okolia patria viaceré škrapy, krasové jamy, priepasti a jaskyne. Takže okrem zdravej prechádzky sa určite dozviete aj zaujímavosti z tejto oblasti.

Výhľady na mesto a celé okolie

Vyhľadávaným miestom turistov na Silickej planine sú dva parádne vyhliadkové body a to Dievčenská a Brzotínska skala. Z nich, v prípade krásneho počasia, dovidíte naozaj ďaleko. Pri prvej zo spomínaných skál sa do výšky týči aj televízny vysielač.

Z oboch miest môžete z času na čas zazrieť aj končiare Vysokých Tatier. K obom skalám vedie značený turistický chodník a dobrým východiskovým bodom je dedinka Jovice. Prechádzku v lese zvládne naozaj každý a príroda sa určite odmení krásnymi spomienkami.

Nevšedný objekt na planine

Prechádzkou po známej Plešiveckej planine môžete natrafiť na nevšednú historickú stavbu. Nie každý vie, o čo sa vlastne jedná. My sme sa pozreli hlbšie.

Už pohľad na mapu niektorých zmätie. Na planine sa okrem iného nachádzajú stovky jaskýň a priepastí, niektoré s monumentálnymi rozmermi a jedno technické dielo. Jedná sa o Serényiho cisternu, ktorá slúžila na zhromažďovanie dažďovej vody. Plešivecká planina sa dávno využívala aj na pasenie dobytka.

Problém s vodou sa vyriešil až po stavbe cisterny, ktorá má v priemere 16 metrov a hĺbku 4 metre. Cisterna bola schopná zadržať 960-tisíc litrov vody. Postavili ju na mieste akéhosi prírodného lievika v krajine a kanálmi do nej stekala dažďová voda z okolitých svahov.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM