Správy

Architekt z hradu: SNM hľadalo dôvod na ukončenie zmluvy na štúdiu obnovy K. Hôrky

Realizáciu predmetu zmluvy od počiatku sprevádzala neochota SNM odborne a vecne komunikovať. Tvrdí to autor štúdie, architekt Peter Kucharovič, s ktorým vedenie SNM vypovedalo zmluvu.

Ilustračný obrázok k článku Architekt z hradu: SNM hľadalo dôvod na ukončenie zmluvy na štúdiu obnovy K. Hôrky
Zdroj: TASR

Slovenské národné múzeum (SNM) sa namiesto konštruktívnej spolupráce s cieľom revitalizovať hrad Krásna Hôrka v okrese Rožňava a sprístupniť ho verejnosti venovalo hľadaniu dôvodu na ukončenie zmluvy na vypracovanie architektonickej štúdie a súvisiacich dokumentov. Tvrdí to autor štúdie, architekt Peter Kucharovič, s ktorým vedenie SNM vypovedalo zmluvu, pričom ako dôvod uviedlo, že štúdia nerešpektovala požiadavky investora a nekorešpondovala s ich predstavou obnovy hradu.

„Realizáciu predmetu zmluvy od počiatku sprevádzala neochota SNM odborne a vecne komunikovať, spojená s porušovaním zmluvných záväzkov z ich strany. SNM sa namiesto konštruktívnej spolupráce s cieľom revitalizovať hrad a sprístupniť ho verejnosti venovalo hľadaniu dôvodu na ukončenie zmluvy so mnou,“ uviedol Kucharovič, podľa ktorého o tom svedčia viaceré kroky SNM, napríklad stiahnutie architektonickej štúdie z pamiatkového úradu v Košiciach, kde ju ako splnomocnený zástupca SNM predložil na zaujatie stanoviska.

„Ďalej to je bezdôvodné zaslanie dohody o ukončení zmluvy uzavretej so mnou, s ponukou finančného odškodnenia a s povinnosťou mlčanlivosti o okolnostiach doterajšieho prístupu a postupu SNM, a najmä zaslanie vykonštruovaných a zavádzajúcich pripomienok k architektonickej štúdii po tom, ako som dohodu o ukončení zmluvy odmietol,“ doplnil s tým, že postup SNM považuje za účelový.

„Už 1. augusta prijalo do pracovného pomeru piatich zamestnancov, ktorí podľa vyjadrenia jeho zástupcov majú prevziať predprojektovú a projektovú prípravu revitalizácie Krásnej Hôrky, ktorú som mal podľa zmluvy vykonať ja. Títo zamestnanci nespĺňajú požiadavky na odbornú spôsobilosť, minimálnu prax a predchádzajúce skúsenosti so zákazkami podobného druhu, ktoré definovalo Ministerstvo kultúry SR v súťažných podmienkach v súťaži návrhov, v ktorej som so svojím návrhom uspel,“ konštatoval architekt.

Ako pokračoval, kvôli ich prijatiu bola narýchlo zmenená zriaďovacia listina SNM, pretože inštitúcia podľa jeho slov nemala vo svojej pôsobnosti výkon projekčnej činnosti. „V čase prijatia zamestnancov však ešte nenadobudla účinnosť, teda prijatie bolo protiprávne. Tieto kroky SNM považujem za účelové obchádzanie pravidiel stanovených zákonom o verejnom obstarávaní,“ dodal Kucharovič, podľa ktorého spôsobilosť týchto zamestnancov neprešla žiadnym posudzovaním z hľadiska ich vhodnosti na realizáciu zamýšľanej činnosti.

Nesúhlasí ani s vyjadreniami predstaviteľov SNM, že štúdia nerešpektovala ich požiadavky a vo vizualizáciách boli použité chrómové povrchy a veľa skla či kovu, čo podľa nich pri takomto objekte môže pôsobiť rušivo. „Lžou je vyjadrenie, že štúdia nerešpektuje požiadavky investora. Tieto požiadavky boli stanovené v niekoľkokrát zmenených Koncepciách prevádzky národnej kultúrnej pamiatky Krásna Hôrka, ktoré vypracovalo SNM a v celom rozsahu boli v architektonickej štúdii naplnené,“ podotkol architekt.

Zároveň považuje za neakceptovateľné, aby SNM označilo jeho štúdiu za produkt nespĺňajúci ich základné požiadavky v takej miere, že je potrebné odstúpiť od zmluvy s jej autorom.

„Pripomienky ohľadne použitia materiálov ako kov či sklo sú účelovo zavádzajúce a žiaľ nekompetentné. Materiálové riešenie stanovuje až realizačný projekt stavby. Architektonická štúdia rieši základné priestorové a dispozičné vzťahy. Vizualizácie majú iba informatívny charakter a sú tam samozrejme varianty aj s tradičnými materiálmi. Je to všetko iba účelový zámer,“ zdôraznil Kucharovič.

SNM oznámilo odstúpenie od zmluvy s P. Kucharovičom začiatkom októbra na tlačovej konferencii priamo na Krásnej Hôrke. Podľa vedenia inštitúcie bola dôvodom tohto kroku nespokojnosť s jeho architektonickou štúdiou revitalizácie hradu a spolupráca s architektom nenaplnila ich očakávania. Ako konkrétne pripomienky napríklad uviedli, že vo vizualizáciách boli používané chrómové povrchy, veľa skla a kovu, čo podľa nich pri takomto objekte môže pôsobiť rušivo.

Múzeum zároveň oznámilo vytvorenie nového pracovného tímu projektantov, ktorí budú v nasledujúcich rokoch pripravovať projekty pre SNM a nanovo naprojektujú aj obnovu Krásnej Hôrky. Podľa slov riaditeľa SNM Branislava Panisa by novú architektonickú štúdiu chceli predložiť pamiatkovému úradu koncom januára, prípadne začiatkom februára. Dodal, že ak všetko pôjde v rýchlom tempe, práce na hrade by sa mohli začať skôr ako v roku 2020.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM