Peter Simon Správy

Ani sychravé počasie ich nezastavilo: V centre Rožňavy postavili máj, FOTO

Mládencov nezastavil ani dážď. Tradície treba zachovávať. Stavanie mája je zvyk, ktorý poznajú mnohé národy už od nepamäti. Za sprievodu hudby a tanca ho postavili aj priamo v srdci Rožňavy.

Ilustračný obrázok k článku Ani sychravé počasie ich nezastavilo: V centre Rožňavy postavili máj, FOTO
38
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Prítomných nezastavilo ani daždivé počasie. Aj keď bolo sychravo, v centre mesta sa zišlo niekoľko desiatok obyvateľov, aby si na vlastné oči pozreli stavenie mája a vystúpenie folklórnych súborov. Okrem širokej verejnosti na podujatí nechýbali samozrejme zástupcovia nášho mesta. Oslavy majú svoju tradíciu v meste už desiatky rokov. Podujatie organizovalo mesto Rožňava v piatok, 28. apríla 2017 v popolud­ňajších hodinách v spolupráci s folklórnymi súbormi.

Pozrite si v našej galérii desiatky fotiek z podujatia.

Po osadení mája oslavy pokračovali hudobným programom. Tradičné ľudové piesne a tance folklórnych súborov sa ozývali celým mestom. Samozrejme nechýbalo ani malé pohostenie.

„Rozhodli sme sa, že stavanie mája zorganizuje v piatkový deň, môžeme povedať, že je to už u nás kvázi tradícia, keďže počas sviatku nechceme ľudí zdržiavať a narušiť tým sviatočný kľud. Dnes sa tu na stavaní mája aj napriek nepriaznivému počasiu zišlo mnoho ľudí, a som nesmierne rád, že sú tu ľudia v takom hojnom počte. Máj- mladý stromček postavili folkloristi. Prvý máj, je jeden z tých prvých najkrajších sviatkov jari, a verím, že dnešný deň sa perfektne oslávil. Ja som osobne v detstve s rodičmi oslavoval sviatok Prvého mája tradične. Vždy sme sa zišli na námestí v meste. Tieto tradície treba v našom meste určite zachovávať,“ prezradil bezprostredne po podujatí primátor mesta, Pavol Burdiga.

Obrazom: V srdci mesta postavili máj
38
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM