Peter Simon Správy

Amatérski pestovatelia sa prezentovali: Čím je víno z nášho okolia výnimočné? FOTO

V Jablonove nad Turňou sa aj tento rok uskutočnila tradičná ochutnávka vín. Vinári, ktorí pestujú hrozno v tomto regióne, priniesli svoje vína na degustáciu a na bodovanie.

Ilustračný obrázok k článku Amatérski pestovatelia sa prezentovali: Čím je víno z nášho okolia výnimočné? FOTO
34
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Vinári a malopestovatelia prezentovali svoje vína z gemersko-turnianskeho regiónu. Hodnotilo sa viac ako 130 vzoriek s chuťou charakteristickou pre túto oblasť. Sobota, 29. apríla 2017 sa v obci Jablonov nad Turňou niesla prevažne v znamení degustácie vína. Stretnutia vinárov a súťaž vín, obec organizuje každoročne v jarnom období. Akcia sa uskutočnila v miestnom kultúrnom dome.

Tradičná ochutnávka vín prebiehala už od skorých ranných hodín, kde po slávnostnom príhovore starostu obce nasledovalo vyhlásenie víťazov a odovzdávanie cien. Vína hodnotila uplynulý týždeň odborná porota. Tie pochádzali z nášho mikroregiónu.

Ako informoval starosta obce Jablonov nad Turňou, Slavomír Zubriczky, vinári, ktorí pestujú hrozno v tomto regióne, priniesli svoje vína na degustáciu a na bodovanie, súťaž má už tradičnú obľubu. Týždeň pred verejnou ochutnávkou sa robila úradná ochutnávka vín, kde boli prítomní odborníci z rôznych odvetví, boli to vinári, degustátori a boli to taktiež aj odborníci z veterinárnej správy, čiže odborníci z každého smeru.

„Boli to ľudia, ktorí sa snažili čo najlepšie obodovať tieto vína. Keďže bolo veľa vzoriek, v presnom počte 137, urobili sa tri degustačné komisie. V dvoch komisiách boli štyria degustátori a v jednej boli piati. Jedna komisia degustovala približne 45 vín. Naproti minulému roku bolo teraz o dosť viac vín. Počet vzoriek sa minulý rok pohyboval okolo 90. A aj toto poukazuje na to, že kvalita vín bola na vysokej úrovni. Vinári, ktorí priniesli svoje vína na túto ochutnávku, sú naozaj z tohto maličkého mikroregiónu, to zahŕňa Hrušov, Jablonov, Silickú Jablonicu a Hrhov. Moldavský región do toho trošičku zasiahol, keďže vína priniesli aj z Turne nad Bodvou, boli to konkrétne 2–3 vzorky,“ povedal starosta.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Jedná sa o malopestovateľov

Ako nás informoval starosta obce, sú to malopestovatelia, dá sa povedať, že je to vyslovene na amatérskej úrovni. Nikto svoje vína nepredáva ani ich netiketuje a nedávajú ich ani do veľkej distribúcie. Vinárčenie je len pre vlastné potešenie. Prinesením týchto vín na degustáciu chceli poukázať na to, že tie vína dokážu vyrobiť aj doma, a že dosahujú pomaly takú kvalitu ako pri veľkovýrobe. „Je veľmi dôležité povedať, že tieto vína sú bez akéhokoľvek chemického zásahu. Dneska sme mali rozdelený program do niekoľkých etáp, čiže ráno sa urobilo slávnostné otvorenie podujatia, vyhodnotili sa vína a odovzdali sa ceny. Za tým sa vínni rytieri presunuli do kostola, kde odovzdávali vlajku novovzniknutej stolici vinných rytierov. Vlajku odovzdávali tomuto regiónu. Po kostole sa kládli vence pri soche svätého Urbana, ktorá bola vyhotovená na počesť vinárov. Uložili sa dva vence zo slovenskej taktiež maďarskej strany ku soche svätého Urbana, vypočula sa hymna vinných rytierov a taktiež aj slovenská aj maďarská hymna na znak súdržnosti,“ spresnil Zubriczky.

Dodal, že rok na podujatie prišli ľudia v hojnom počte. Nechýbalo chutné jedlo, tombola a samozrejme množstvo vína. „Účasti ľudí sa samozrejme veľmi tešíme,“ doplnil starosta obce.

Špecifická oblasť pre pestovanie viniča

Kvalitné vína sú dôkazom tvrdej a oddanej práce miestnych malopestovateľov. „Hlavným dôvodom ani nie je špecifikum oblasti, čo samozrejme nemôžeme poprieť, ale tradícia. Oblasť je špecifická svojim klimatickými podmienkami a vápencovým podložím, na ktorom sa hrozno pestuje. Samozrejme ani nadmorská výška nie je zanedbateľná, dosahuje okolo 400 metrov nad morom. Kombinácia týchto podmienok dáva tu vypestovanému viniču jedinečnosť a špecifickosť, ktorú inde nie je možné dosiahnuť,“ uviedol na záver Slavomír Zubriczky.

Vína, ktoré dosiahli najvyššie bodové ohodnotenie

Červené vína

  • Tibor Vereš – Frankovka modrá 2013 – 95,75 bodov
  • Tibor Vereš – Frankovka modrá 2014 – 93,25bodov
  • Ľubica Baltová – Frankovka modrá 2016 – 92,00 bodov
  • Péter Kovács – Frankovka modrá 2016 – 92,00 bodov

Biele vína

  • Istvány Tiroly – Cserszegi fűszeres – 97,40 bodov (absolútny víťaz)
  • Istvány Kardos – Zmes bielych – 95,00 bodov
  • Elemér Bartha – Burgundské biele 2016 – 92,50 bodov
  • Csaba Dévai – Zmes bielych 2016 – 91,80 bodov
  • Lajos Bodnár – Zmes bielych 2016 – 91,40 bodov
  • Erik Stacho – Muškát žltý 2015 – 91,20 bodov
  • Jozef Csobádi – Tisícstrapcové 2015 – 90,60 bodov
  • Péter Kovács – Muškát žltý 2016 – 90,60 bodov
  • Emil Kustvány – Chardonnay 2016 – 88,00 bodov
  • Emil Hodermarský – Chardonnay 2016 – 87,00 bodov
Obrazom: Amatérski vinári sa prezentovali
34
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM