Peter Simon Rôzne

Amatérski fotografi a maliari z regiónu ukázali svoje umenie: Kto postúpil do krajského kola?

V Gemerskom osvetovom stredisku v našom meste sa uskutočnila súťaž určená pre neprofesionálnych tvorcov s fotografickým i výtvarným nadaním. Diela hodnotil skúsený fotograf a umelec.

Ilustračný obrázok k článku Amatérski fotografi a maliari z regiónu ukázali svoje umenie: Kto postúpil do krajského kola?
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

Každoročne organizované súťaže tvorivosti neprofesionálnych autorov v oblastiach umeleckej fotografie a výtvarnej tvorby vyhlásené na jar tohto roka boli uzavreté slávnostnou vernisážou výstavy. Atmosféru umocnila hrou na akordeón Vlasta Bujnovská, zároveň súťažiaca vo výtvarnej tvorbe.

Ako informovala Anežka Kleinová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave, zostaveniu výstavy a vyhodnoteniu predchádzal rozborový seminár fotografií prihlásených do regionálneho kola celoštátnej súťaže amatérskej fotografickej tvorby AMFO 2016, ktorý sa uskutočnil 6. mája 2016 pre zapojených autorov. „Porotcom bol Igor Šimko z Košíc. Do pozície lektora a porotcu ho kvalifikujú jeho dlhoročné skúsenosti a úspechy,“ hovorí Kleinová a dodáva, že neskôr spolu s rešpektovaným Rožňavčanom Štefanom Fábiánom odovzdávali svoje cenné rady, názory a pohľady na umeleckú fotografiu aj ostatným súťažiacim.

Do súťaže AMFO sa podľa slov Kleinovej zapojilo 24 autorov spolu s 83 farebnými a čiernobielymi fotografiami, z nich bola takmer polovica ocenená postupom do krajskej súťaže. Všetky tieto fotografie sú vystavené. „Porotou mimoriadne bola ohodnotená Bianka Štefanková so sériou farebných fotografií Rozprávka, za ktorú získala Hlavnú cenu súťaže. Ďalšou ocenenou autorkou v II. skupine je Dominika Hajdúková s 1. cenou za fotografiu V pohybe. Erich Vanyo, Sebastian Bastyúr a Marek Žemlička získali od poroty čestné uznanie. Spomedzi autorov nad 21 rokov súťažiacich v skupine III. bola 1. cenou za farebnú fotografiu ocenená Bibiana Bystrenová a za kolekciu čiernobielych fotografií získal 1. cenu Miloš Pjatko. Čestné uznanie si vyslúžili Andrea Gibasová a Peter Henriczy,“ spresňuje Anežka Kleinová.

V súťaži Výtvarné spektrum, určenej pre neprofesionálnych tvorcov s výtvarným nadaním, súťažilo 6 autorov s 23 prácami, päť najlepších postupuje do krajského kola. „Postupujúci autori sú Albert Šmihula, Rudolf Pažítka a Milan Kostur. Výtvarné diela Milana Kostura Leto na Strakovej a Rybník v Jasove už boli krajskou porotou ohodnotené 1. cenou v kategórii D,“ informuje Kleinová a dodáva, že vybraté a ocenené práce autorov z Rožňavy a okolia postupujú do krajských kôl oboch súťaží. V prípade, že uspejú v konkurencii prác z celého Košického kraja, majú možnosť zabodovať aj na celoštátnej úrovni.

Tunajšia výstava potrvá do 31. mája 2016. Navštíviť ju môžete v pracovných dňoch od 8:00 do 15:00 hod. Vstupné: 0,50 eura.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM