Správy

Africký mor ošípaných sa rozšíril do okresu Rožňava

Africký mor ošípaných sa rozšíril do okresu Rožňava. Ide o piaty okres SR, ktorý zasiahla táto nákaza. Informuje o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Ilustračný obrázok k článku Africký mor ošípaných sa rozšíril do okresu Rožňava
Zdroj: TASR

„Dňa 21. júla 2020 bol potvrdený národným referenčným laboratóriom vo Zvolene pozitívny výsledok na africký mor ošípaných u uhynutého dospelého diviaka v okrese Rožňava. Diviak bol nájdený v poľovnom revíri Kečovo, zhruba 2,3 km od slovensko-maďarskej hranice,“ konkretizuje MPRV s tým, že na maďarskej strane hranice je už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy u diviakov.

Ako rezort dodáva, predpokladom jej priameho zavlečenia na naše územie je migrácia diviačej zveri cez zelenú hranicu, ale významnú úlohu môže zohrávať aj ľudský faktor.

„V danej oblasti bol v uplynulých dňoch registrovaný značný pohyb ľudí, najmä maďarských občanov, ktorí v lesoch zbierali lesné plody (huby). Mohli tak nákazu nepriamo, napríklad obuvou, zavliecť na Slovensko,“ konkretizuje ministerstvo, podľa ktorého bude spôsob zavlečenia predmetom epizootologického vyšetrovania.

MPRV tiež uvádza, že Regionálna veterinárna a potravinová správa Rožňava vydá pre príslušné poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej európskej a slovenskej legislatívy, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy, respektíve ju spomaliť.

Podľa rezortu na Slovensku evidujeme 221 prípadov afrického moru ošípaných u diviačej zveri. V okolitých krajinách je však podľa jeho údajov situácia horšia, keďže tam len tohto roku zaznamenali okolo 7000 potvrdených prípadov, z toho 2900 v Maďarsku a 2700 v Poľsku.

Ministerstvo zároveň podotýka, že na Slovensku bol poľovníkom nariadený intenzívny lov diviačej zveri a prebieha aj aktívne sledovanie situácie štátnymi veterinármi a poľovníkmi, ktorým štát uhrádza náklady za odovzdané vzorky z nájdených a ulovených diviakov.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM