Peter Simon Správy

Adventný koncert v Rožňave: Zaznejú diela európskych i svetových skladateľov

Pod ladnými oblúkmi klasicistického evanjelického kostola v Rožňave sa znovu rozoznejú tóny diel európskych a svetových skladateľov v podaní speváckych zborov.

Ilustračný obrázok k článku Adventný koncert v Rožňave: Zaznejú diela európskych i svetových skladateľov
24
Galéria
Zdroj: Mesto Rožňava

13. decembra 2018 o 17:00 hod. sa v kostole evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku v Rožňave koná Adventný koncert 2018.

Hlavným organizátorom podujatia je Občianske združenie Pre partnerstvo škôl v kultúre a športe v Rožňave. Koncert sa uskutoční v spolupráci mesta Rožňava pod záštitou primátora mesta Rožňava.

„Koncert speváckych zborov základných a stredných škôl bol pre obyvateľov Rožňavy a okolia počas 13 rokov každoročne očakávaným a obľúbeným podujatím vianočného adventu. Konal sa pravidelne v druhý decembrový týždeň pod názvom „Vianočný ďakovný koncert“. Organizovala ho Umelecká únia mesta Rožňava, ktorej členom bol Stredoškolský spevácky zbor P. J. Šafárika pri Gymnáziu P. J. Šafárika v Rožňave,“ informuje Eva Kardošová.

Pozrite si v našej galérii fotky z minuloročného koncertu :)

Ako doplnila, vianočnú atmosféru umocňovali vystúpenia žiakov a študentov miestnych škôl, a v ostatných rokoch aj hostia z partnerských miest Rožňavy.

Od posledných koncertov v roku 2008 ostalo vo vianočnom očakávaní, čím vlastne advent je, prázdne miesto. Chýbalo jedno podujatie, ktoré malo svoju tradíciu a vysokú umeleckú úroveň. Záujem milovníkov hudby neutíchal, a tak si Občianske združenie Pre partnerstvo škôl v kultúre a športe zaradilo do svojho kalendára aktivít pokračovanie v tradícii podujatie pod názvom Adventný koncert 2017 minulý rok opäť, a toho roku pokračujú v tradícií pod názvom ADVENTNÝ KONCERT 2018.

13. decembra 2018 sa pod ladnými oblúkmi klasicistického evanjelického kostola v Rožňave znovu rozoznejú tóny diel európskych a svetových skladateľov v podaní detských a študentských speváckych zborov. Hlavnou organizátorkou a hybnou silou celého podujatia je Mgr. Eva Kardošová, Okresná metodička hudobnej výchovy v Rožňave, profesionálna dirigentka, ktorej sa celý profesijný život niesol a nesie v znamení prezentácie hudobného umenia, predovšetkým zborového spevu, ako aj výchove detí a mládeže k tejto oblasti kultúry.

„V programe Adventného koncertu 2018 sú diela skladateľov: T. Klus, Beethoven, Liszt, Haydn, Caccini, Kodály a iné., ktoré zaznejú v podaní Stredoškolského speváckeho zboru P. J. Šafárika pri Gymnáziu P. J. Šafárika v Rožňave so žiačkami Základnej školy akademika J. Hronca, detí Materskej školy na Kyjevskej ulici a detí Spojenej školy J. A. Komenského a zúčastnených speváckych zborov z partnerských miest Rožňavy – Českého Těšína, Szerencsu a poľského Cieszyna,“ uviedla Kardošová a v zápätí doplnila. „Vzácnym hosťom koncertu je Štefan Hundža, člen opery Štátneho divadla Košice. K zborovému spevu sa pripojí inštrumentálna hudba v podaní : Mária Čobády – klavír, Peter Mačejko – husle ,Alexander Kovtun – trúbka , Árpád Farkaš – syntetizátor, Adriána Szajkó kontrabas zo Základnej umeleckej školy v Rožňave. Svojím sólo spevom Stanislav Ďurský zo Základnej umeleckej školy v Rožňave,“ spresnila.

Podľa jej slov, na príprave programu sa okrem dirigentky a hlavnej organizátorky Evy Kardošovej podieľajú korepetítori Mária Csobádyová , Árpád Farkaš a Alexander Kovtun zo Základnej umeleckej školy v Rožňave. Adventný koncert 2018 bude tak, ako vždy bol dominantným podujatím očakávania tohtoročného najkrajšieho sviatku roka,"*** doplnila na záver.

Podujatie podporilo Mesto Rožňava, Gymnázium P. J. Šafárika, ZUŠ Rožňava, ZŠ Akademika Hronca a miestne firmy a podnikatelia.

Foto: ilustračné

Obrazom: Adventný koncert v Rožňave 2017
24
Galéria
Zdroj: Mesto Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM