Správy

Actores zíva prázdnotou: Herec Róbert Kobezda o aktuálnej situácii, VIDEO

Svoju činnosť muselo pozastaviť aj známe divadlo Actores. Herec Róbert Kobezda informuje priaznivcov divadla o aktuálnej situácii.

Ilustračný obrázok k článku Actores zíva prázdnotou: Herec Róbert Kobezda o aktuálnej situácii, VIDEO
90
Galéria

V slede všetkých udalostí, ktoré sa momentálne dejú na celom svete si možno ani neuvedomíme, že 27. marec je už vyše polstoročia Svetovým dňom divadla. Bol vyhlásený v roku 1961 Medzinárodným divadelným inštitútom (ITI) a oslavuje sa od roku 1962. ITI je celosvetová mimovládna divadelná organizácia s prepojením na UNESCO.

Divadlá musia improvizovať

Za iných okolností by to bola oslava divadelného umenia, pričom brány divadiel by tiež boli „dokorán otvorené“ a so všetkou pompéznosťou i úctou vítali vo svojich „svätyniach“ verných divákov. Divadlo ale stáročia prechádza tŕnistou cestou, aby sa dočkalo zaslúženej odmeny. Tohto roku je to ešte o niečo trpkejšie keď sa divadlá presúvajú zo svojich javísk do „modernejších vôd“ akými sú sociálne vymoženosti novodobej techniky.

Rôznymi formami sa toto umenie prezentuje na mieste, kde by sme to za iných okolností ani nečakali. Divadelné umenie je totiž najstarší druh dramatického umenia, realizujúci sa v živej interakcii herca a diváka. Avšak táto veta je ale nateraz zotretá a môžeme ju považovať len ako tézu.

Róbert Kobezda sa prihovára divákom aj prostredníctvom VIDEA. To nájdete pod článkom.

Predstavenia sa prekladajú

„Ešte nedávno bolo aj naše divadelné foyer plné divákov. Napríklad aj tých, ktorí prišli na premiéru rozprávky Pippi dlhá pančucha. My sa nesmierne vždy tešíme, keď môžeme privítať všetkých, ktorí k nám chodia do divadla a je tých divákov naozaj neúrekom. Ďakujeme za to. Zároveň sa tešíme, keď môžeme za divákmi vycestovať a odohrať naše predstavenia. Bohužiaľ všetko sa zmenilo, v divadlách je ticho a obávame sa, že to bude trvať trochu dlhšie ako sme si mysleli. Chceme ale ubezpečiť, že i napriek tomu pripravujeme všetko tak, aby keď toto prehrmí, sme opäť mohli otvoriť brány nášho/vášho divadla,“ hovorí herec Róbert Kobezda.

Ako dodal, divákov budú postupne informovať o všetkých zmenách v termínoch jednotlivých hosťujúcich predstavení. „Tie, ktoré mali byť na jar sa postupne presúvajú na jesenné termíny. Niektoré sú už známe – o iných sa rozhodne postupne. Vstupenky ostávajú samozrejme v platnosti. V prípade ak náhodou nové náhradné termíny nebudú niekomu vyhovovať, vstupenky bude možné vrátiť na mieste ich kúpy alebo v pokladni divadla a to od 31.3. Ďakujeme, že napriek všetkému chápete situáciu a čakáte spolu s nami,“ spresňuje Kobezda.

Na svoje si príde každý

„Aby ste nás i napriek tomu mali na dosah, prinesieme vždy niečo na pozeranie prostredníctvom nášho Youtube kanála. Pre najmenších uvedieme pesničky z predstavení, či záznamy rozprávok a pre tých väčších zase záznamy našich starších predstavení. Práve k Svetovému dňu divadla dávame do pozornosti záznam z legendárneho predstavenia FYZICI spracovaného na motívy rovnomenného diela F.Dűrrenmatta. Inscenácia vznikla na doskách divadla ACTORES v roku 2001, ale svojím posolstvom je aktuálna dodnes. Detskému divákovi ulahodíme už najbližšiu nedeľu rozprávkovou inscenáciou ĎUROŠÍK, ktorá sa s úspechom hráva po rôznych javiskách na Slovensku,“ uviedol Róbert Kobezda.

„Našim želaním na záver je, aby sme boli všetci zodpovední, samozrejme vnútorne silní, plní spolupatričnosti a aby sme toto prekonali v zdraví. Veríme, že toto pominie a my opäť otvoríme brány divadla ACTORES,“ dodal na záver.

Zdroj: Facebook

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Obrazom: Premiéra hry FRANZ W. v divadle Actores
90
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM