Peter Simon Rôzne

3 miesta v Rožňave a okolí, kde vám dajú aj povestnú pečiatku: Hlasujte o to najkrajšie!

Snom každej nevesty i ženícha je prežiť ich slávnostný deň v spokojnosti, radosti a hlavne podľa predstáv. Rožňava ponúka takýchto miest hneď niekoľko. Vybrali sme pre vás 3 naj.

Ilustračný obrázok k článku 3 miesta v Rožňave a okolí, kde vám dajú aj povestnú pečiatku: Hlasujte o to najkrajšie!
Zdroj: Dnes24.sk

Nájsť si dokonalé miesto, kde si budúci mladomanželia povedia svoje „áno“ môže byť niekedy naozaj náročné. Každá nevesta chce, aby bola jej svadba jedinečná a dokonalá. Vybrali sme pre vás 3 najkrajšie miesta v Rožňave a okolí, kde sa snúbenci stávajú manželmi.

História všade na vôkol

Okrem kostolov a miestnych úradov je v Rožňavskom okrese miestom sobáša aj jedna z najkrajších miestností v betliarskom kaštieli. Tu si môžu novomanželia vybrať až z dvoch možností. Ako informovala Judita Krajčiová z múzea, páry majú na výber z renesančnej miestnosti a galérie predkov. „Naše múzeum v Betliari ponúka na prenájom priestory, kde sa dá vykonať svadobný obrad. Tohto roku sa dve páry rozhodli pre náš kaštieľ. V minulom to bolo podstatne viac. Treba však spomenúť, že v letných mesiacoch táto možnosť k dispozícii nieje z dôvodu konajúcich sa výstav. Svadbu sa dá opäť uskutočniť v septembri. Cena za prenájom sa pohybuje v rozpätí od 300 do 500 eur,“ hovorí Krajčiová.

Najvzácnejšia pamiatka mesta

Za ďalším miestom netreba vôbec cestovať. Nachádza sa v centre nášho mesta. Katedrála Nanebovzatia Panny Márie je najvzácnejšou a najstaršou kultúrnou pamiatkou v Rožňave. Na jej mieste už v r. 1304 stál prvý farský kostol, ktorý na prelome 15. a 16. storočia prešiel rozsiahlou neskorogotickou prestavbou. Z niekdajšieho bohatého stredovekého zariadenia sa tu zachovalo množstvo historických malieb. Podmienkou sobáša v kostole je však, aby obaja uchádzači boli veriaci. „Na svoj veľký deň sme sa rozhodli pre toto miesto. Podľa mňa je to také najvhodnejšie a veľmi sa mi páči aj interiér,“ povedala Eva z Rožňavy.

Gotický kostol láka už z diaľky

Prekrásne starobylé mestečko Štítnik sa hrdí jednou z najvzácnejších kultúrnych pamiatok Gemera – majestátnym gotickým kostolom pôvodne zasväteným Panne Márii. Tento kostol vznikol v 14. storočí a svojho času patril k najväčším a najhonosnejším široko-ďaleko. Jeho interiér je zdobený mimoriadne hodnotnými freskami zo 14. – 16. storočia, z ktorých niektoré nemajú u nás obdobu. Fresky pokrývajú prakticky všetky steny a tvoria najrozsiahlejší súbor stredovekých nástenných malieb na Slovensku. „Pre svadbu v kostole sme sa rozhodli z dôvodu zachovania našej rodinnej tradície. Ten v Štítniku sa nám zapáčil, keď sme sa doň šli pozrieť pred niekoľkými rokmi. Je úchvatný a zanechal vo mne neskutočný dojem. Tak som si povedala, že ak svadba, tak tu. Problém nebol ani s presunom na zábavu do Rožňavy, keďže to tak ďaleko nieje. Celá svadba a organizácia sa mi páčila a spomienky sa vo mne prebúdzajú stále. Ja by som ho odporučila každému,“ zhodnotila Marika. Autormi vzácnych malieb boli v mnohých prípadoch chýrni talianski majstri či ich domáci žiaci. Okrem fresiek je interiér kostola zaujímavý i súborom 14 epitafov na stenách, čo je opäť najviac na Slovensku, a aby toho nebolo málo, aj organom, ktorý je pravdepodobne najstarším nielen u nás, ale i v celej strednej Európe.

Foto: ilustračné

Obrazom: Svadobné miesta v Rožňave a okolí
3
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Ktoré z týchto svadobných miest v Rožňave a okolí sa vám páči najviac? Gotický kostol v Štítniku
Kaštieľ v Betliari
Katedrála Nanebovzatia Panny Márie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM