Peter Simon Správy

Zvýšenie transparentnosti Rožňavy: Majetkové priznania primátora a poslancov na stránke mesta?

Na oficiálnej stránke mesta by tak po novom mohol byť rozpis majetkových priznaní poslancov zastupiteľstva v Rožňave a primátora mesta za rok 2016 a ďalšie nasledujúce roky.

Ilustračný obrázok k článku Zvýšenie transparentnosti Rožňavy: Majetkové priznania primátora a poslancov na stránke mesta?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Hodnotenie samospráv ukázalo, že v otvorenosti sa mesto Rožňava zásadne vymyká štandardom pre mestá porovnateľnej veľkosti. Naše mesto sa v prieskume v roku 2016 umiestnilo spomedzi všetkých miest na tretej priečke. Informatívna správa sa predloží na mestskom zastupiteľstve, ktoré sa uskutoční 30. novembra 2017.

„Kým mestá pod 20 000 obyvateľov dosiahli v priemere 48 percent bodov, Rožňava získala v roku 2016 až 75,4 percenta,“ informovali sme v článku.

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko hodnotila v rebríčku aj to, ako samosprávy pristupujú k zverejňovaniu informácií a či majú zavedené pravidlá na procesy.

„Prístup k informáciám umožňuje verejnú kontrolu vedenia miest, pravidlá zas obmedzujú priestor na svojvôľu,“ vysvetlil Michal Piško z TIS s tým, že otvorenosť merali pomocou 96 indikátorov v 11 oblastiach, ako zmluvy a rozpočet, prístup k informáciám, účasť verejnosti na rozhodovaní, personálna politika či verejné obstarávanie.

„Pri porovnávaní miest, ktoré sa umiestnili pred mestom Rožňava bolo skonštatované, že tieto majú zverejnené aj majetkové priznania poslancov MZ a primátora mesta na svojej internetovej stránke,“ píše sa v správe.

„Z dôvodu zvýšenia transparentnosti mesta Rožňava Komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií funkcionármi mesta dňa 18. októbra 2017 uznesením doporučila zverejnenie majetkových priznaní poslancov MZ v Rožňave a primátora mesta na internetovej stránke mesta,“ uvádza sa v správe.

„V prílohe k materiálu k informatívnej správe je vzor takéhoto priznania s tým, že pod ním je uvedený písomný súhlas, ktorý príslušný poslanec MZ a primátor mesta môžu podpísať za ten ktorý kalendárny rok, nakoľko žiadna zákonná úprava neupravuje zverejňovanie majetkových priznaní ako povinnosť,“ píše sa na záver v informatívnej správe.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM