Peter Simon Kultúra

Zvyky z čias minulých OBRAZOM: Predviedli ich Dobšinčania

Diváci sa spolu s členmi folklórneho súboru Gemer z Dobšinej preniesli na horské gemerské lúky a zaspomínali na časy minulé.

Ilustračný obrázok k článku Zvyky z čias minulých OBRAZOM: Predviedli ich Dobšinčania
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

Vôňa sena a melódie gemerských trávnic sa vznášali večer, 20. júla 2016 ponad dvor Gemerského osvetového strediska v Rožňave. Diváci sa spolu s členmi folklórneho súboru Gemer z Dobšinej preniesli na horské gemerské lúky a zaspomínali na časy minulé.

„S chovom oviec a dobytka, tak typickým pre horný Gemer, je úzko spojená aj povinnosť zabezpečiť dostatok krmiva na zimu. A tak naši gazdovia od polovice júna, najčastejšie však až po Jáne, začali kosiť chotárne lúky. Chlapi v bielych košeliach, kalapoch a s fajkami zapekačkami v ústach, aby ich muchy a kadejaký hmyz neotravoval, začínali kosiť už za svitania, lebo – za rána za rosy, najlepšie sa kosí“ prezradila Dana Lacková z Gemerského osvetového strediska.

Ako dodala, kosením a hrabaním žila celá dedina, lebo od množstva nachystaného sena závisel osud nielen oviec a statku, ale aj celých rodín.

„Dnes je kosenie spojené s hukotom kosačiek a vôňa sena prekrytá benzínom. Prastará krása v kose a hrabliach zakliata však potešila zmysly divákov a z dvora Domu tradičnej kultúry Gemera odchádzali títo už po zotmení naplnení krásou a hrdosťou na našu dedovizeň,“ dodala Lacková.

Pozrite si v našej galérii zaujímavé momenty z vystúpenia súboru z Dobšinej.

Obrazom: Vystúpenie folklórneho súboru Gemer z Dobšinej
12
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM