Peter Simon Krimi

Zrážky so zverou spôsobili v našom okrese škody za desaťtisíce: TOTO sú najrizikovejšie úseky!

Vodič môže počas jazdy okolím Rožňavy stretnúť aj zvery, ktoré inak vidí iba hlboko v lesoch. Tieto zvieratá však môžu spôsobiť aj tragickú dopravnú nehodu. Srna, jeleň či diviak sú na ceste veľmi nebezpečnou prekážkou. Pozrite sa, kde v okolí Rožňavy skáču do ciest najčastejšie.

Ilustračný obrázok k článku Zrážky so zverou spôsobili v našom okrese škody za desaťtisíce: TOTO sú najrizikovejšie úseky!
Zdroj: TASR

Zver je tak premnožená, že za potravou migruje a často krát aj cez hlavný ťah. Stáva sa, že zver prechádza cez cestu a vodiči musia aj niekoľko minúť stáť, kým črieda prejde. K dopravným nehodám dochádza v noci aj cez deň. Hoci v niektorých lokalitách je aj dopravné značenie s upozornením, že je tam lesná zver, aj tak dochádza ku stretom. Polícia bilancovala a uverejnila čísla.

Škody za tisíce eur

Ako uviedla hovorkyňa krajskej polície Jana Mésarová, na základe štatistických ukazovateľov dopravnej nehodovosti a škodových udalostí za obdobie od 1. januára 2015 do 30.novembra 2015 evidujú v okrese Rožňava celkom päť dopravných nehôd a 74 škodových udalostí zapríčinených lesnou, alebo domácou zverou. „Materiálne škody spôsobené lesnou a domácou zverou pri dopravných nehodách, za uvedené obdobie sú odhadované na 30 050 eur, čo je pokles o 18 250 eur v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2014,“ spresnila Mésarová.

Tieto zrážky končia niekedy aj tragicky, nielen pre zver ale aj samotnú posádku motorového vozidla. „Pri týchto dopravných nehodách neevidujeme žiadnu usmrtenú ani zranenú osobu, čo predstavuje pokles u usmrtených osôb o jednu osobu, u ťažko zranených jednu a u ľahko zranených až šesť osôb,“ informuje hovorkyňa polície.

Nehodovosť s lesnou zverou klesá

Percentuálny podiel z celkového počtu dopravných nehôd za hodnotené obdobie v roku 2015 s účasťou zveri je 2,63%, čo je pokles v porovnaní s rokom 2014 o 3,35% a z celkového počtu škodových udalostí 32,45% čo je pokles v porovnaní s rokom 2014 o 3,91%. Poďme sa však pozrieť aj spätne na niekoľko rokov. Kým v roku 2011 sa počet dopravných nehôd a škodových udalostí s lesnou zverou ustálil na čísle 100 v roku 2012 to bolo už 146 zrážok. Počet sa o rok neskôr opäť zastavil na čísle 146 dopravných nehôd a škodových udalostí. V roku 2014 nehodovosť klesla na hodnotu 110. „Polícia však upozorňuje na skutočnosť, že uvedená štatistika nezahŕňa strety áut so zverou, ktoré vodiči nehlásia, pretože k úhynom zveri na cestách dochádza určite v oveľa vyššom počte,“ prezrádza Mésarová.

Polícia upozorňuje na kritické úseky!

Podľa polície sa v našom okrese nachádza hneď niekoľko úsekov, kdesi treba dávať obzvlášť pozor. Prinášame vám prehľad ciest, ktoré v rebríčku dominujú.

  • Úsek I/16 od obce Jablonov nad Turňou po hranicu okresu v oboch smeroch.
  • Úsek I/16 od obce Krásnohorské podhradie po križovatku pod horským prechodom Soroška – Lipovník v oboch smeroch.
  • Úsek I/16 od mesta Rožňava po Slavec v oboch smeroch.
  • Úsek I/67 od mesta Rožňava po obec Betliar v oboch smeroch.
  • Na pozemných komunikáciách 2. a 3. triedy, prakticky v celom okrese Rožňava.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM