Peter Simon Správy

Známa pedagogička Daniela Žiaková (49) z Rožňavy: Vytráca sa cieľavedomosť detí

Danielu Žiakovú, pedagogičku z Obchodnej akadémie v Rožňave, netreba snáď predstavovať ani jednému žiakovi. Dlhoročná učiteľka si získala svojím prístupom nejedného z nich. Prečítajte si s ňou rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Známa pedagogička Daniela Žiaková (49) z Rožňavy: Vytráca sa cieľavedomosť detí
Zdroj: Dnes24.sk

Pedagogička Daniela Žiaková vyučuje už dlhé roky na Obchodnej akadémii v Rožňave. Nedávno ju ocenil aj predseda KSK, Rastislav Trnka. Prečítajte si pútavý rozhovor aj o tom, ako sa dostala k učeniu a či mala niekedy pocit, že túto profesiu zavesí na klinec.

Prečo ste si vybrali toto povolanie?

Vždy som chcela byť učiteľkou, byť stále s mladými ľuďmi, tráviť s nimi veľa času. A splnilo sa…

Pochádzate z učiteľskej rodiny?

Áno, tak z polovice. Moja mama bola učiteľkou, takou ozajstnou :)

Prečo ste si vybrali práve taký predmet, ktorý učíte?

Učím účtovníctvo a ekonomické cvičenia, čo predurčilo aj moje vzdelanie. Po gymnáziu som sa rozhodla pre štúdium na vysokej škole ekonomickej, ale s vedomím, že aj tak budem raz učiť. Mám rada čísla, a preto ma z odborných predmetov najviac baví účtovníctvo a práca s účtovníckymi programami.

Ako si spomínate na svoje začiatky?

Začínala som hneď po skončení vysokej školy v Nižnej Slanej na SOU obchodnom ako učiteľka odborných predmetov. Dostala som sa do malého, rodinného kolektívu učiteľov, v ktorom som sa ako začínajúca učiteľka cítila veľmi dobre. V októbri 1994 som dostala ponuku učiť v Obchodnej akadémii v Rožňave a som veľmi rada, že som ju využila.

Čo je pre Vás na povolaní učiteľa najkrajšie?

Stráviť 45 minút v miestnosti so žiakmi, ktorí sú radi, že ich učíte a zároveň vedia, že vy ste radi, že môžete učiť práve ich. A je pekné po rokoch stretnúť mladých ľudí, ktorí sú vďační za to, že ste ich učili a vy ste hrdí na to, že ste ich mohli učiť.

Zažili ste za tých pár rokov aj niečo milé, čo Vás príjemne prekvapilo?

Milých prekvapení je v povolaní učiteľa naozaj dosť. Medzi nich patrí aj zistenie, že žiak, ktorý sa učiť nechcel, zmení svoj postoj aj vďaka vám.

Naopak niečo, kedy ste si povedali, že s touto prácou seknete?

Svoju prácu mám naozaj rada a viem, že každý deň prinesie niečo nové, zaujímavé, milé, niekedy možno aj niečo menej príjemné. Ale pocit „seknúť“ s ňou ma nikdy neprepadol a verím, že ani neprepadne.

Hovorí sa, že z učiteľského platu sa nedá vyžiť. Čo vy na to?

Nepatrím medzi veľmi náročných konzumentov, a preto moje hodnotenie výšky učiteľských platov nebude asi objektívne. Kým mám na účte plusový zostatok, vzťah práca a peniaze neriešim.

Čo si myslíte o stave školstva na Slovensku?

Do školského prostredia sa v posledných rokoch podľa mňa dostalo veľa zle vysvetľovanej demokracie a práv žiakov a vytráca sa zodpovednosť, vytrvalosť, cieľavedomosť žiakov a niekedy aj tá úcta k učiteľskému povolaniu.

Ako využívate voľný čas, keď neučíte?

Toho voľného času nie je až tak veľa, aj keď pravdou je, že človek ho má toľko, koľko si ho dokáže a chce urobiť. A tak, keď ho mám, veľmi rada ho trávim s rodinou a priateľmi a rekreačne sa venujem športu.

Nedávno Vás ocenil predseda KSK, aké boli Vaše pocity?

Som veľmi poctená a ocenenie mojej práce si veľmi vážim. Je to ocenenie aj všetkým mojim kolegom a žiakom, ktorí vytvárajú v našej škole takú pracovnú atmosféru, v ktorej môžem pracovať naplno, zodpovedne a spoločne, aj vďaka nim, sa tešiť z dosiahnutých výsledkov. Som hrdá na našu školu a na to, že môžem byť súčasťou jej života a už tak trochu aj jej histórie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM