Peter Simon Správy

Známa chata pri meste na pretrase v rožňavskom parlamente: Poznáme aktuálny plán

Na uplynulom stretnutí primátora mesta a poslancov sa reč zamerala aj na Ďurovu chatu. V minulosti obyvateľmi mesta a poľovníkmi vyhľadávaná lokalita. Tá je teraz v zúboženom stave.

Ilustračný obrázok k článku Známa chata pri meste na pretrase v rožňavskom parlamente: Poznáme aktuálny plán
4
Galéria
Zdroj: Mesto Rožňava

Ako vidieť na fotkách, na chate chýbajú vstupné dvere, okná sú vybité a strop prepadnutý. Strecha sa pod náporom snehu môže kedykoľvek zrútiť. V minulosti obyvateľmi mesta a poľovníkmi vyhľadávaná lokalita nenechala chladných ani poslancov. Vzniknutú situáciu chcú riešiť. Primátor Rožňavy Pavol Burdiga vymenoval komisiu.

„Mestské zastupiteľstvo na zasadnutí dňa 1. decembra 2016 uznesením uložilo zriadiť komisiu zloženú zo zamestnancov mestského úradu, Komisie finančnej, podnikateľskej a správy mestského majetku a Komisie, výstavby, územného plánovania, životného prostredia a mestských komunikácií za účelom obhliadky objektu „Ďurova chata“, zistenia skutkového stavu a určenia ďalšieho postupu,“ informoval v správe Juraj Halyák.

Následne primátor mesta vymenoval komisiu v zložení Peter Marko (predseda), Juraj Halyák, Ján Lázár, Erika Šmelková, Bohuš Hudaček a Peter Bischof. Tá sa má zaoberať riešením problému.

Havarijný stav

Komisia vykonala obhliadku chaty koncom januára. Zo správy vyplýva, že stav je naozaj zlý. Jednopodlažná prízemná budova s valbovým krovom, čiastočne podpivničená, v zanedbanom stave. V havarijnom stave sú stropy, ktoré je potrebné kvôli bezpečnosti zbúrať. Nosná konštrukcia strechy je však v pomerne zachovalom stave, škridly miestami chýbajú.

„Nosné obvodové murivá sú čiastočne navlhnuté bez viditeľných statických porúch. Omietky zvetralé, popraskané, chýbajúce resp. poškodené výplne okenných aj dverných otvorov. Nášľapné vrstvy podláh sú poškodené. Navrhujeme ponúknuť na predaj formou obchodnej verejnej súťaže, v prípade neúspešnej súťaže zbúrať. Je potrebné zamedziť vstupu do objektu nepovolaným osobám,“ spresnil náležitosti v správe Juraj Halyák.

Chcú ju zachovať

V stanovisku komisie Výstavby, územného plánovania, životného prostredia a mestských komunikácií odznelo, aby sa kompetentní zaoberali myšlienkou zachovania stavby. „Komisia berie na vedomie správu a odporúča, aby sa Mesto Rožňava zaoberalo myšlienkou zachovania, opravy a následného využívania spomínanej lokality Ďurova chata. Odporúča, aby pracovná skupina, ktorá bola menovaná primátorom mesta vypracovala návrhy na záchranu chaty a tým ju zachovala pre občanov mesta, turistov a ďalšie generácie,“ stojí v stanovisku komisie.

Obrazom: Zdevastovaná Ďurova chata
4
Galéria
Zdroj: Mesto Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM