Rôzne

Zlatý žobrák smeruje aj do Rožňavy: O čo vlastne ide?

Medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý žobrák, ktorý je jediný svojho druhu v Európe.

Ilustračný obrázok k článku Zlatý žobrák smeruje aj do Rožňavy: O čo vlastne ide?
Zdroj: TASR

Jeho 23. ročník sa uskutoční v dňoch 7. až 10. júna, oproti minulosti sa rozšíri do regiónov, filmy sa budú premietať aj v Michalovciach, Spišskej Novej Vsi a Rožňave.

V tomto roku je na festival prihlásených 280 filmov z 53 krajín z celého sveta. Súťaží sa v troch sekciách, zastúpenie majú mladí autori, produkčné spoločnosti aj lokálne televízie.

Vzhľadom na silno medzinárodný charakter festivalu a organizačné a finančné problémy tvorcovia podujatia po minulom ročníku vážne uvažovali o jeho presune do iných európskych metropol. Festival napokon tento rok podporil sumou 35 000 eur Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý sa stal jeho partnerom. „Pomoc prišla v poslednej chvíli, povedala by som, pre Košice, lebo mali sme už pozvánku do Turecka presunúť celý festival tam,“ povedala pre novinárov riaditeľka festivalu Eva Děkanovská.

Základňa podujatia bude tento rok v košickom Dome techniky, kde budú prebiehať verejné prehliadky súťažných filmov a popoludňajšie diskusie. Festivalovej porote bude predsedať Rogger Worrod zo Švajčiarska. „Teší nás, že každý rok sa autori prihlásia s kvalitnejšími filmami. V tomto roku máme o to väčšiu radosť, že si filmy zo svetovej produkcie môžu pozrieť aj diváci v troch okresných mestách kraja. Vítame to a považujeme za ďalší rozmer jedinečného európskeho fóra lokálnych vysielateľov a filmárov,“ uviedla Děkanovská. Verejnosť si bude môcť pozrieť aj výber ocenených filmov z minulých ročníkov.

Premietanie filmov prebehne aj v Rožňave, súčasťou festivalu budú ďalšie sprievodné podujatia. Do organizácie sa v troch mestách zapojili mestské úrady a kultúrne organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK. Na festivale sa podieľajú aj miestne lokálne televízie.

„Z pozície kraja je tento festival značkou a platformou pre odvetvie filmovej tvorby, ktorá je súčasťou kreatívneho priemyslu. Napojenie našich tvorcov, ľudí zo sektoru media art na zahraničných účastníkov by mohlo byť prínosom a zvýšením konkurencieschop­nosti v tomto segmente. V regióne máme veľa talentovaných ľudí, ktorí nám odchádzajú tvoriť tam, kde majú lepšie podmienky a toto by sme chceli zmeniť,“ uviedla Jana Kovácsová, vedúca odboru kultúry KSK.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM