Peter Simon Rôzne

Živé múzeum: Tento raz si návštevníci mohli vyskúšať modrotlač

V minulosti sa v Gemeri vyskytoval väčší počet farbiarskych a modrotlačiarenských dielní. V zbierkach Baníckeho múzea je množstvo krásnych predmetov súvisiacich s výrobou modrotlače. Spomínané remeslo už síce zaniklo, ale aj v dnešnej móde má modrotlač svoje miesto.

Ilustračný obrázok k článku Živé múzeum: Tento raz si návštevníci mohli vyskúšať modrotlač
Zdroj: Dnes24.sk

Priestory Galérie Baníckeho múzea v Rožňave sa v dňoch od 22.9. do 26.9.2014 premenili na modrotlačiarenskú dielňu. Formou prezentácií a prednášok sa návštevníci zoznámili s technológiu výroby modrotlačových textílií a prakticky mohli vidieť všetky fázy jej výroby. „Samotná technika výroby a zároveň aj jej história je málo známa. Formou tvorivých dielní sa snažíme prispieť k uchovávaniu a k oboznámeniu sa z históriou a technológiou tradičného textilného remesla. Živé múzeum III.- modrotlač, je pokračovaním už prebiehajúcej série múzejno-pedagogických programov pre deti a verejnosť,“ prezradila reštaurátorka Anna Lachová.

Vytvorením interaktívnej tvorivej miestnosti, ktorá bola spojená s výstavou sa deti mohli rukami dotknúť vystaveného materiálu a tak prísť s nimi do priameho a osobného kontaktu. Deti sa snažili získané vedomosti preniesť a prepojiť do dnešnej doby. V tvorivých dielňach si mohli navrhnúť vlastný vzor na modrotlačovú formu. Vyrobiť si pečiatku a na modré plátno aplikovať bielou farbou, aby vznikla modrotlačová textília. Záložka v štýle modrotlače im bude pripomínať, aký význam má slovo modrotlač. „Realizovaním tohto projektu sa snažíme prehĺbiť kontakt medzi múzeom, deťmi, mládežou a dospelými v Rožňave a okolí,“ dodala Lachová.

Foto: Banícke múzeum v Rožňave

Modrotlač v Baníckom múzeu
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM