Peter Simon Rôzne

Pedagógovia spoznávali stopy Metercie: Okrem známeho obrazu aj iné zaujímavosti

Pedagógovia základnej školy na sídlisku Juh zažili zaujímavé metodické stretnutie. V spolupráci s Galériou Baníckeho múzea spoznávali históriu nášho okolia.

Ilustračný obrázok k článku Pedagógovia spoznávali stopy Metercie: Okrem známeho obrazu aj iné zaujímavosti
Zdroj: Dnes24.sk

Základná škola akademika Jura Hronca zorganizovala pre pedagógov školy netradičné spestrenie odpoludnia. V spolupráci s Galériou Baníckeho múzea pripravili netradičné podujatie s názvom „Po stopách Metercie“.

Učitelia sa vybrali na návštevu Katedrály Nanebovzatia panny Márie v Rožňave, kde si mohli na vlastné oči pozrieť originál tabuľovej maľby Rožňavská Metercia. Tomáš Székely, skupinu previedol po katedrále a okrem unikátneho obrazu ukázal aj ďalšie zaujímavosti.

Po návrate do rožňavskej galérie zvedavé pedagogičky privítal samotný riaditeľ Baníckeho múzea v našom meste Pavol Lackanič. Nasledovala pútavá prednáška Gabriely Kolesárovej spojená s prezentáciou „Rožňavská Metercia“ nielen o obraze, ale aj o spôsoboch ťažby a spracovania rudy v stredoveku, ale i o obliekaní baníkov a hutníkov a spôsobe ich života. Na tvorivých dielňach šikovná ruky pedagógov vytvárali vitrážové okno a pozreli výstavu „Od babičky na boľačky“ – ako liečili naše staré a prastaré mamy.

Foto: Základnej školy akademika Jura Hronca, Rožňava

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM