Peter Simon Kultúra

Zaujímavá prednáška v Galérii Baníckeho múzea: V Dobšinskej ľadovej jaskyni sa kedysi konali korčuliarske slávnosti

Téma prednášky bola veľmi zaujímavá z toho hľadiska, že v súvislosti s Dobšinskou ľadovou jaskyňou verejnosť vie väčšinou len z počutia, že sa tam kedysi korčuľovalo a dokonca, že tam aj trénovali krasokorčuliari.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá prednáška v Galérii Baníckeho múzea: V Dobšinskej ľadovej jaskyni sa kedysi konali korčuliarske slávnosti
Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrtok 20.8.2015 si mohli záujemcovia o históriu nášho regiónu rozšíriť svoj obzor a vedomosti v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave na zaujímavej a pútavej prednáške Korčuliarske slávnosti v Dobšinskej ľadovej jaskyni v podaní Kingy Székely z Budapešti – významnej jaskyniarky, kartografky a geografky s bohatou odbornou a publikačnou činnosťou.

„Kinga Székely s Baníckym múzeom v Rožňave dlhodobo aktívne spolupracuje. Na úvod, ťažko skrývajúc dojatie, pripomenula, že prednáška je výsledkom výskumu, na ktorom sa spolu s ňou významne podieľal pracovník múzea Pavol Horváth, ktorý už dnes, žiaľ, nie je medzi nami,“ uviedla Gabriela Kolesárová z múzea.

Téma prednášky bola veľmi zaujímavá z toho hľadiska, že v súvislosti s Dobšinskou ľadovou jaskyňou verejnosť vie väčšinou len z počutia, že sa tam kedysi korčuľovalo a dokonca, že tam aj trénovali krasokorčuliari, ale presnejšie informácie veľmi k dispozícii neboli. Prednáška sa preto snažila vyplniť túto medzeru a poskytnúť dôležité informácie o histórii jaskyne, čo je o to významnejšie, že podobne, ako jaskyne Slovenského a Aggtelekského krasu, aj Dobšinská ľadová jaskyňa je zaradená do svetového prírodného dedičstva Unesco.

„Formou power-pointovej prezentácie boli tiež predstavené najstaršie náčrty jaskyne, unikátne historické fotografie, maľby a pod., z ktorých mnohé vlastní p. Székely vo svojej súkromnej zbierke. Prednáška odznela v maďarčine s prekladom do slovenského jazyka,“ informovala Gabriela Kolesárová.

Foto: Banícke múzeum Rožňava

Prednáška Korčuliarske slávnosti v Dobšinskej ľadovej jaskyni
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM