Správy

Zatknutie P. Ruska chce využiť EuroGas na obnovenie arbitráže proti SR

Zatknutie a vyšetrovanie bývalého ministra hospodárstva Pavla Ruska by mohlo mať pre Slovensko aj medzinárodný rozmer. Situáciu chce využiť spoločnosť EuroGas, ktorá by mohla opäť obnoviť arbitráž o údajne nelegálne odobratie licencie na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome.

Ilustračný obrázok k článku Zatknutie P. Ruska chce využiť EuroGas na obnovenie arbitráže proti SR
Zdroj: TASR

Informoval predseda predstavenstva spoločnosti Wolfgang Rauball.

„Rusko stál na začiatku celej kauzy v roku 2004, keď ponúkal cez prostredníkov získanie ložiska mastenca, ktoré sme ešte držali, spoločnosti Mondo Minerals za úplatok 5 miliónov eur pre svoju politickú stranu ANO,“ uviedol Rauball s tým, že má k dispozícii čestné prehlásenie vtedajšieho predsedu predstavenstva Mondo Minerals Wolfganga Kellera, ktorý túto podmienku odmietol a prípad nahlásil nadriadeným. V septembri 2016 vypovedal pod prísahou pred zástupcom vlády USA.

„V čestnom prehlásení uviedol, že sa neskôr stretol aj s Ruskom. Oznámil mu, že konanie jeho ľudí považuje za hrubú korupciu a stretnutie po pár minútach ukončil. Jeho čestné prehlásenie má v rukách aj FBI,“ zdôraznil Rauball s tým, že poveril svojich právnych zástupcov, aby skúmali možnosť, ako opäť začať arbitráž v kauze mastenec.

V tomto spore uspela Slovenská republika, keď tribunál Medzinárodného strediska pre riešenie sporov z investícií (ICSID) vo svojom rozhodnutí v auguste akceptoval jurisdikčné námietky, ktoré vzniesla. „V priebehu arbitráže sa totiž preukázalo, že pokiaľ sa pôvodná zahraničná americká spoločnosť EuroGas (I) dostala v roku 2004 do konkurzu, v roku 2005 bola založená spoločnosť s rovnakým menom EuroGas (II), pričom obe spoločnosti sa po ukončení konkurzu zdanlivo zlúčili. Tribunál dospel k jednohlasnému záveru, že žalobca EuroGas (II) sa nelegálne snažil zlúčiť so spoločnosťou EuroGas (I). Keďže išlo o nelegálne zlúčenie, nemohli na žalobcu EuroGas (II) prejsť žiadne práva, ktoré by si mohol uplatňovať v tejto arbitráži,“ napísalo v stanovisku Ministerstvo financií SR.

Rauball chce využiť klauzulu o anulácii rozhodnutia. Po podaní žiadosti začne plynúť 120-dňová lehota. „Komisia potom definitívne rozhodne, či sa môže verdikt tribunálu anulovať, alebo nie,“ dodal Rauball s tým, že pokiaľ by aj EuroGas celkovo neuspel, chce podať žalobu na americkom federálnom súde proti rakúskej spoločnosti Schmid Industrieholding (SIH) a jeho dcérskej spoločnosti Eurotalc, ktorá je na Slovensku držiteľom licencie na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome. „Nazbierali sme dostatok dôkazov o kriminálnom správaní sa vlastníkov spoločnosti SIH a ich prepojení so štátnymi banskými orgánmi v SR, ktoré dlhé roky poškodzujú EuroGas a jeho akcionárov,“ zdôraznil Rauball.

Robert Schmid, majiteľ spoločnosti SIH, viackrát odmietol Rauballove obvinenia. „Pán Rauball rád útočí na každého, na mňa, na Slovenskú republiku, na banské úrady. Považujem to celé za vymyslené konštrukcie z jeho strany, ku ktorým sa nechcem viac vyjadrovať,“ uviedol v reakcii Schmid.

Arbitráž na pôde ICSID sa začala v roku 2014 a znamená i to, že proti nálezu tribunálu nie je prípustný žiadny opravný prostriedok okrem možnosti jeho zrušenia z dôvodu vážnych procesných chýb.

EuroGas AG hrozil SR arbitrážami už od roku 2010. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadala firma najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur. O rok sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA. Celková suma požadovaného odškodného sa vtedy vyšplhala na 1,5 miliardy eur. EuroGas argumentoval porušením práv vyplývajúcich z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií z roku 1991. MF SR však popiera, že by nastalo akékoľvek porušenie tejto dohody.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM