Peter Simon Správy

Zápisy prváčikov: ZOZNAM najžiadanejších rožňavských škôl

V Rožňave prebehli zápisy na povinnú školskú dochádzku. Pozrite si, aký bol záujem o základné školy v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Zápisy prváčikov: ZOZNAM najžiadanejších rožňavských škôl
Zdroj: TASR

V priebehu apríla sa konal zápis detí na povinnú školskú dochádzku v základných školách v Rožňave. Podľa školského zákona je zákonný zástupca dieťaťa povinný prihlásiť dieťa na plnenie školskej dochádzky v základnej škole. Zapísané musia byť aj tie deti, ktorých rodičia požiadajú o odklad povinnej školskej dochádzky, resp. tie, ktoré budú so súhlasom riaditeľa našej základnej školy plniť školskú dochádzku v zahraničí.

Zápis absolvovalo spolu 271 detí a do školy by malo v septembri nastúpiť 249 detí, ostatní budú mať odklad, znie informácia od Janky Mičudovej, vedúcej odboru školstva v našom meste.

„Zápis do 1. ročníka bol od 3.4.2017 do 7.4.2017 ( v ZŠ s vyučovacím jazykom slovenským) a od 3.4.2017 do 30.4.2017 do Spojenej školy s vyučovacím jazykom maďarským,“ doplnila Mičudová.

Podľa jej slov presný počet odkladov nateraz ešte nevedia. „Deti ešte stále absolvujú psychologické vyšetrenia, ale malo by to byť spolu približne 22 detí. Počet detí zapísaných do 1. ročníka je stabilizovaný. Vlani nastúpilo do 1. ročníka 252 detí, zapísaných bolo 270 detí,“ hovorí vedúca odboru školstva, kultúry, mládeže a športu v Rožňave a dodáva, že v uplynulom školskom roku mali 13 tried v prvom ročníku, a v školskom roku 2017/2018 by mali mať tiež 13 tried v 1. ročníku.

Niektorí zákonní zástupcovia si nesplnili svoju povinnosť a deti, ktoré dosiahli fyzický vek 6 rokov k 31.8. daného kalendárneho roka do ZŠ nezapísali. „Tieto deti dohľadá odbor školstva v spolupráci s odborom sociálnym a zistíme dôvod, prečo dieťa nebolo do 1. ročníka zapísané. Ročne sa jedná o približne 20 detí – po väčšine sa nezdržiavajú v mieste svojho trvalého bydliska, mnohí sú v zahraničí,“ spresnila Janka Mičudová.

Vedúca odboru následne uviedla, že najväčší záujem bol o ZŠ Ulica pionierov, kde sa tento rok prihlásilo 88 detí (4 triedy). V top 3 aj po roku zostala aj ZŠ Zlatá a ZŠ Zakarpatská. Aký bol záujem o základné školy v Rožňave z pohľadu zapísaných prvákov pre budúci školský rok, to si môžete pozrieť v tabuľke.

Počty zapísaných prvákov na ZŠ v Rožňave

  • 1. ZŠ Ulica pionierov – 88 detí (4 triedy)
  • 2. ZŠ Zlatá – 79 (4 triedy)
  • 3. ZŠ Zakarpatská – 52 detí (3 triedy)
  • 4. ZŠ Komenského z nultého ročníka postupuje 16 žiakov, do 1. ročníka zapísaných 16 žiakov – spolu 32 detí (2 triedy)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM