Peter Simon Správy

Základná škola v okrese si prilepší: Vznikne 5 nových tried

Vypracovanie Akčného plánu okresu Rožňava, na ktorom mesto Dobšiná začalo pracovať v treťom štvrťroku roku 2016, prináša svoje ovocie. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Základná škola v okrese si prilepší: Vznikne 5 nových tried
Foto: Juraj Karika / Zdroj: Dnes24.sk

Medzi prvé úspechy sa môže zaradiť poskytnutie regionálneho príspevku, z ktorého sa už v druhej polovici roku 2017 bude realizovať nadstavba piatich nových tried na Základnej škole v Dobšinej, ktorej zriaďovateľom je mesto. Na tento účel bolo zo štátneho rozpočtu uvoľnených 250 000 eur, ktoré sú nasmerované do Dobšinej za účelom skvalitnenia vzdelávania.

Vybuduje sa tak päť nových tried, sociálne zariadenia a kabinet na treťom poschodí budovy základnej školy. Zmluva medzi Mestom Dobšiná a ministerstvom nadobudla platnosť ku sklonku roka 2016.

„Vrátim sa do minulosti, keď bola schválená rekonštrukcia školy pred pár rokmi a v pôvodnom projekte bola zakomponovaná aj časť o dostavbe nových piatich učební v pavilóne A. Tieto náklady však boli vyhodnotené ako neoprávnené, a vtedajšie Mestské zastupiteľstvo odmietlo vziať úver na dostavbu tried, preto sa škola rekonštruovala v rozsahu projektu ako ju vidíme dnes. Na základnej škole máme momentálne vyše 600 žiakov, z toho polovica zo sociálne znevýhodneného prostredia,“ uviedol riaditeľ školy Jaroslav Hutník.

Ako dodal, keď sa táto škola stavala, bola to 18 triedna škola, no v súčasnosti v nej majú 29 tried s 25 žiakmi na triedu v 1. stupni a 28 žiakmi na triedu v 2. stupni. „Ďalších päť nových učební nám veľmi pomôže, lebo v súčasnosti škola nedisponuje priestormi, ktoré by sme nutne potrebovali. Skvalitní sa tým výučba a nevyhovujúce priestory sa budú využívať na iné účely,“ spresnil riaditeľ.

Primátor mesta Dobšiná, Ján Slovák považuje poskytnutie štátnej pomoci za úspech, a jednoznačný krok vpred pre mesto. „Som veľmi rád, že veci napredujú. Školstvo je veľmi dôležitá zložka a preto musíme dbať, aby bolo funkčné a samozrejme prevádzkované v patričných priestoroch. Potreba tejto prístavby piatich tried je jednoznačná a preto ma teší, že prvé ovocie Akčného plánu sa stane realitou, čo ma utvrdzuje v tom, že táto práca pri príprave Akčného plánu okresu Rožňava mala a má zmysel,“ povedal Slovák

Foto: ilustračné

Zdroj: mestodobsina.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM