Správy

Zabudnuté skvosty nášho okolia: Vedeli ste o tomto? FOTO

Naše okolie ponúka naozaj krásne prírodné zákutia.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnuté skvosty nášho okolia: Vedeli ste o tomto? FOTO
Zdroj: Facebook - Čierne diery

Východ Slovenska je plný krás a bohaté zážitky nám ponúkajú aj lokality neďaleko Rožňavy. Inšpirujte sa našimi tipmi v seriáli o najzaujímavejších historických stavbách v okolí Rožňavy. Niektoré už chátrajú, avšak o to sú pre oko nadšenca zaujímavejšie. Vybrať sa ku nim môžete aj vy a tak sa aspoň kúsok preniesť do časov minulých.

Vysoká budova v historickom štýle

Vodojem, ktorý sa nachádza v areáli železničného depa v Plešivci bol podľa slov nadšenca histórie Lászla Kardosa postavený v roku 1924 a následne na dva roky na to bol postavený prvý obytný dom pre železničiarov. „Zaujímavé, že vodojem, ktorý patril ku železnici neobsluhoval len železnicu a parné rušne, ale stadiaľ sa dodávala voda aj do ubytovní, aj napriek tomu, že sa nachádzal približne v 500 metrovej vzdialenosti. Budova ostala dodnes zachovaná, čiže na nej nenastali a nevykonali sa žiadne väčšie zmeny,“ povedal miestny nadšenec histórie.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Dôležitá vysoká pec

Tento skvost sa nachádza v Nižnej Slanej. Stavbu vidieť priamo aj z hlavnej cesty. Tí, ktorí cez náš okres touto trasou smerom na Dobšinú prechádzajú, sa niekedy pri areáli bane, kde sa pec nachádza aj zastavujú a fotia si ju. Ešte stále z nej po tých rokoch vyžaruje história. Jednou z posledných pamiatok na zlaté časy baníctva v našom okrese zostáva Etelka. Dal ju postaviť Emanuel Andrássy, rodák z nášho regiónu. Pomenoval ju honosne po svojej matke. Etelka patrí k najkrajším vysokým peciam na Slovensku. Je technickou pamiatkou a významným dokumentom železiarskej výroby v strednej Európe.

Zdroj: Facebook - Čierne diery
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM